Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

25. února 2018

Výsledek referenda

REFERENDUM

Máme za sebou další Referendum. Šlo o játra dušená na cibulce. Na jedné straně hřiště stála drůbeží, proti nim vepřová či hovězí. Některé názory: drůbeží jen restovaná na másle či oleji, s ančovičkami, kapary, vínem. Určitě ne dusit. Játra se nedoporučují k časté konzumaci ze zdravotního hlediska, protože v organizmu slouží jako detoxikační orgán, zachytávají se v nich škodliviny, jako např. těžké kovy. Čím starší zvíře (kráva), tím delší dobu se škodliviny v játrech hromadí. Proto už jíme jen kuřecí. Mražená jsou nejhorší. K dušeným játrům je nejlepší jablečný kompot. Přestože v těle fungují tyto orgány jako čistička, není důvod se bát škodlivých látek. Většinu nečistot totiž játra neskladují, ale naopak vylučují z těla ven. Játra můžete klidně podávat už dětem od tří let, v přiměřených dávkách přibližně jednou za dva týdny jsou dokonce prospěšná. Například hovězí játra obsahují snadno vstřebatelné železo a vitamin B12, obě tyto látky jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek a tedy i přenos kyslíku z krve do tkání. Obě látky se zároveň starají o správnou funkci nervového systému. Avšak drůbeží játra na našem trhu pocházejí většinou z kuřat z brazilských a polských velkofarem zaměřených na urychlení růstu a váhy kuřat. Zkuste hádat čím je krmí. Nicméně výsledek je jasný.

Takže těsně zvítězila kuřecí játra na cibulce nad stejně upravenými hovězími nebo vepřovými!

V referendech budeme pokračovat, další otázku můžete čekat jako vždy v pondělí, tedy 26.2.2018.