Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

25. ledna 2018

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je bohužel zpráva o smrti muže, jehož fotografii vídáte pokaždé, když otevřete Facebook Zápisník labužníka. Ano, Paul Bocuse, který se nechal se mnou vyfotografovat na večírku Michelinu v Paříži v roce 2001, zemřel v rodném Lyonu v úctyhodném věku 91 let. Byl mezi odborníky označován jako guru moderní gastronomie, stál u zrodu hnutí „nouvelle cuisine”. Ve své restauraci v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu (jejíž sál zdobí portréty a jména mnoha legendárních šéfkuchařů) držel tři hvězdičky Michelin nepřetržitě od roku 1965, tedy rekordních 53 let. Nikdo jiný to před ním nedokázal – a sotva někdo to dokáže po něm.

Mezi jeho vyhlášenými specialitami upozorněme alespoň na polévku Champs Elyssées s černými lanýži, šunku v seně, drůbeží frikasé s borůvkami, tradiční lyonské knedlíčky či originálně pečená holoubátka. Kladl důraz na perfektní servis, estetické působení jídla na talíři a neobvyklé kombinace surovin, přitom však neměl strach experimentovat s tradičními postupy a zpracováním. V roce 1987 inicioval vznik soutěže Bocuse d'Or, která každoročně oceňuje nejlepší mladé světové šéfkuchaře.

Paul Bocuse se narodil v rodině majitelů restaurace a za války se vyučil kuchařem v restauraci Clauda Mareta v Lyonu. Tehdy musel obstarávat potraviny na černém trhu. Potom pracoval u legendárního Fernanda Pointa ve Vienne u Lyonu. Po smrti otce převzal rodinný podnik a od základu ho přebudoval. Po mnoho let chodil na trh každé ráno v šest hodin, aby si vybral nejlepší suroviny. Dnes je jeho jménem nazvána obrovská lyonská tržnice.

Ještě jedna smutná zpráva přišla: zemřel anglický spisovatel Peter Mayle, proslavený zejména knihami s gastronomickou tématikou. Narodil se v Brightonu roku 1938, od roku 1987 žil v provensálské vesnici Lourmarin. Mezi jeho nejoblíbenější knihy patřil Rok v Provenci nebo Francouzské hodokvasy. Napsal rovněž scénář k filmu Dobrý ročník.