Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

18. ledna 2018

Dernier Cri








Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva Českého statistického úřadu, že v roce 2017 vypil každý obyvatel České republiky v průměru 7 litrů lihovin, 19,5 litru vína a 147 litrů piva. Do tohoto průměru se samozřejmě započítávají i děti a přestárlí. Nicméně i tak je to slušný výsledek, v Evropě zřejmě nemáme konkurenci. Pokud jde o oblibu jednotlivých druhů alkoholu, jednoznačně vede rum a vodka - ty představují téměř polovinu spotřeby tvrdého alkoholu. Teprve s odstupem následuje brandy, ovocné destiláty a whisky. Roste však údajně obliba likérů. Metanolová aféra prý způsobila, že Češi se od levných a podomácku vyrobených lihovin přesunují ke kvalitnějším. Konzumace tvrdého alkoholu ostatně klesá i tak. Dnes jsme na číslech z roku 2011 a spotřeba alkoholu v nejbližších pěti letech bude zřejmě buď stagnovat, nebo klesat. 

A ještě jedna žhavá novinka z minulých dnů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila výsledky kontroly v českých a moravských vinotékách, tedy kontroly stáčeného vána. Jak to dopadlo?

Pětina z dvaceti vzorků stáčeného vína byla falšovaná přidáváním umělých aromatických látek. Během namátkových kontrol inspektoři upřednostňovali aromatické odrůdy, například Tramín, Pálava, Rulandské šedé, Moravský muškát, případně Muškát Ottonel nebo Sauvignon.

Laboratorní analýzy byly prováděny novou metodou pro stanovení takzvaných gama-laktonů, která slouží k odhalování právě přidávání umělých syntetických aromat do vín, které je zakázáno. V cílených kontrolách s tímto zaměřením bude inspekce pokračovat i v budoucnu. S kontrolovanými osobami inspekce neprodleně zahájí správní řízení o uložení pokuty.

A ještě jedna žhavá novinka, tentokrát z Rakouska.

K plánovanému zákazu kouření v rakouských barech, kavárnách a restauracích nedojde!

Oznámil to šéf Svobodné strany Rakouska Heinz-Christian Strache, jehož partaj s vítěznou Lidovou stranou Rakouska patrně brzy sestaví vládu. Lidovci podle Stracheho se zrušením zákazu kouření v pohostinstvích, který byl nařízen zákonem od května příštího roku, souhlasí.

„Svoboda volby žije dál. Byla ochráněna existence (malých) restaurací a zachráněny tisíce ohrožených pracovních míst. Jsem na tohle skvělé rozhodnutí ve prospěch nekuřáků, kuřáků i majitelů restaurací hrdý,“ řekl podle rakouské mutace serveru Local předseda rakouských svobodných Heinz-Christian Strache.

V rakouských restauracích je v současnosti kouření povoleno, avšak za určitých podmínek. Majitelé mají mimo jiné povinnost oddělit místnosti pro kuřáky a nekuřáky. I to je ale bohužel široce ignorováno. A budoucí vláda, kterou by měl vést Sebastian Kurz, rozhodla, že to tak také zůstane. Rakousko tedy půjde proti proudu. Mnoho zemí Evropské unie včetně Česka kouření zakázalo. Z osmadvaceti členských zemí platí striktní zákaz kouření ve veřejných prostorech v sedmnácti z nich.

Rozhodnutí budoucího rakouského kabinetu už stihla kritika. „Zrušení úplného zákazu kouření v pohostinství je enormním krokem zpět v otázce péče o zdraví veřejnosti,“ reagovala podle BBC odcházející rakouská ministryně zdravotnictví Pamela Rendi-Wagnerová.

Omezení kouření se v Rakousku přece jen zpřísní. Nikotinu se budou moci oddávat pouze starší osmnácti let (doteď byla hranice šestnáct let) a nově bude zapovězeno kouřit v autech za přítomnosti nezletilých.