Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

10. ledna 2018

Dernier Cri









Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva serveru BBC, že na střešní zahradě jednoho nejmenovaného pařížského hotelu byl pod kořeny habru, který zde roste, nalezen lanýž. Hotel se prý nachází poblíž Eiffelovy věže. Tento nález vyvolal nejen v Paříži, ale i v celé Francii obrovskou senzaci. Třebaže se nikde konkrétně nepíše, o jaký druh lanýže jde, vypadá to na černý perigordský lanýž Tuber melanosporum. Jelikož byl nalezen v prosinci, kdy tento typ lanýžů roste. Mohl by to však být také černý lanýž zimní Tuber brumale. Melanosporum má nyní cenu asi 2.000 euro za kilogram. Brumale má nyní cenu asi 500 euro za kilogram. 

Novináři však samozřejmě zase přehánějí. Tvrdí, že tento druh lanýže má nyní cenu 5.000 eur, což je prý přibližně 129.000 Kč.

Lanýž Tuber melanosporum, jemuž se říká „perigordský“ roste na jihu Francie, svědčí mu středomořské klima. V oblasti Paříže zatím ještě nikdy tento druh lanýže nebyl objeven. Podle odborníků z pařížského Muzea přírodní historie je pozoruhodné, že lanýž byl nalezen tak daleko od svého přirozeného místa výskytu. Nález divoce rostoucího lanýže na tomto místě je nádherným důkazem toho, že střešní zahrady a zelené střechy v sobě mají obrovský potenciál pro podporu biodiverzity ve městech. Výzkumník Frédéric Madre agentuře AFP řekl, že před tím, než lanýž o hmotnosti 21 gramů předal do laboratoře na rozbor, jen stěží odolal tomu, aby jej ochutnal. Chuť prý byla vynikající.

„Nález prokazuje, že by se to mohlo opakovat a že na pařížských střechách se dají lanýži pěstovat,“ řekl AFP mykolog Marc-André Selosse. Francouzská metropole se snaží rozšířit městské zahradničení. V následujících dvou letech zde má na střechách kancelářských budov a na dalších místech vzniknout 40,5 hektarů zahrádek.

Nevím jak pan Selosse, ale na slovo vzatí odborníci jsou jednotní v názoru, že lanýž, ať jakýkoli, se nedá pěstovat, tedy vysadit a sklízet. Vyroste vždy bez jakéhokoli cizího vlivu tam, kde ho nečekáte.
A ještě jednu žhavou novinku musím komentovat. Zítra půjdeme volit prezidenta. V poslední době se mě lidé často ptají, koho budu volit. Nemám proč to tajit a tak vězte, že budu volit profesora Drahoše. Podle mého názoru je to solidní a důvěryhodný kandidát. A zřejmě má jako jediný šanci porazit Zemana. Ten byl a je ostudou Česka.