Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

4. ledna 2018

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva Českého statistického úřadu, že spotřeba potravin v České republice loni vzrostla oproti předloňskému roku o 1,9%, na každého Čecha tak v průměru připadá 785,6 kg potravin. Vzrostla například spotřeba mléka a mléčných výrobků o 2,1% na 247,5 kilogramu. Loni také vzrostla o dvě procenta spotřeba ovoce a o téměř tři procenta spotřeba zeleniny. Dlouhodobě roste spotřeba masa, loni to bylo 80,3 kilogramu, proti roku 1950 skoro dvojnásobek.

Rok 2016 byl mimo jiné mimořádný také tím, že se snědlo nejvíc rýže za celou dobu měření. Meziročně šlo o zvýšení o 0,6% na 6,5 kilogramu na osobu. Zeleniny snědl v průměru každý Čech 87,3 kilogramu, ovoce 84 kilogramů. Například v roce 1950 činil poměr spotřeby jižního ovoce proti celkové ovocné spotřebě 3,5%, loni to bylo 41,7%. Jíme tedy více ovoce mírného pásma (ale i tropického), než ovoce domácího. Z toho se nejvíc jedí pomeranče a mandarinky, loni 13,2 kilogramu, meziročně o 0,7% více. Také u zeleniny se meziročně zvedla o 6,7% spotřeba zelí na 7,9 kilogramu. Spotřeba brambor se zvedla o 4,2% na 69,1 kilogramu pro jednu osobu.

Zajímavý je pohyb ve spotřebě masa. Zajímavé je, že meziročně vzrostla o 4,1% konzumace hovězího, které ale stále i s telecím (u kterého meziročně vzrostla spotřeba o desetinu) tvoří jen zhruba deset procent z celkové spotřeby masa. O 2,9% loni vzrostla spotřeba drůbežího masa na 26,8 kilogramu, což je zhruba třetina snězeného masa. Spotřeba vepřového klesla o desetinu procenta na 42,8 kilogramů, což je 53,3% snězeného masa. O skoro více než šest procent klesla meziročně spotřeba zvěřiny na 0,9 kilogramu. O 3,6% pokračoval pokles spotřeby králičího masa na 0,8 kilogramu.

U mléčných výrobků se nejvíce zvýšila spotřeba tvarohů, meziročně o 15,8% na 4,4 kilogramu na osobu.

Spotřeba alkoholických nápojů loni vzrostla o 0,6% na 173,5 litru na hlavu, v přepočtu je to 9,9 litru čistého lihu. Spotřeba vína vzrostla o 3,7% na 19,6 litru na hlavu.

Podle statistiků se však do spotřeby potravin započítává i potravinový odpad, tedy to, co se vyhodí na polích, v domácnostech nebo v obchodech.