Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

29. prosince 2017

Zápisník labužníka 29/12/2017














Malíř Paul Gauguin napsal v únoru 1903, těsně před svou smrtí, na ostrově Atuona v Markézách, stár pouhých 45 let, knihu s názvem Avant et Aprés (Před a po) o níž tvrdil, že to není kniha. Rád si v tom textu listuju, jsou tam mnohé zábavné a chytré věty. A taky jedna úvaha o malířství, která mě zaujala. Gauguin vzpomíná, jak jeho přítel Vincent van Gogh v Arles, kde žili společně asi dva měsíce v roce 1888, vařil polévku. 

„Smíchal všechno dohromady, asi jako barvy na svých obrazech, ale nebylo to k jídlu...“

Jak je možné, že z báječných surovin nevznikne báječné jídlo?

Je to zřejmě stejná záhada jako umění malířské. Musí se to prostě umět. Nestačí jen mít vynikající barvy a vynikající štětce a vynikající plátno.

Přemýšlel jsem, co se to asi van Gogh snažil vařit - a došel jsem k názoru, že to bylo pravděpodobně Daube, polévka typická pro Arles. Někteří Francouzi ji považují za druh guláše, ale věřte mi, je to spíše polévka. Můžete si ji ovšem uvařit i v Praze, musíte však mít k dispozici některé nenapodobitelné arleské ingredience. Například malé červené rohlíčkové brambory, mladé „perlové“ cibulky, mladé provensálské žluté mrkvičky (úžasně sladké), suché bílé provensálské víno (například Clairette), pár krajíců oschlého chleba z Bordeaux, hovězí maso z kližky a zadního, hrst arleských vlašských oříšků, pár místních malých tmavých rajčat, arleský česnek rozetřený na kaši, olivy z Nice, kapary z arleských strání, a samozřejmě provensálské koření, to znamená hladké petrželové listy, tymián, rozmarýn, bobkový list, majoránku, bazalku, saturejku, estragon, dobromysl, levanduli...

Brambůrky neloupejte, jen rozkrojte po délce. Rajčata rozkrájejte na kostičky. Cibulky a mrkvičky nechte v celku. Maso nakrájejte na hrubé kostky.

V Arles se Daube vaří v terakotovém hrnci, nejlépe však přímo v nádobě zvané daubière, která vypadá jako hliněný džbánek s pokličkou a zobáčkem, jímž může unikat příliš horká pára.

Daube můžete vařit podobně jako van Gogh: prostě naházet do hrnce s vařící vodou všechny zmíněné ingredience plus koření. Avšak dopadnete asi jako geniální malíř. Nebude to k jídlu. Dodržíte-li však přesný postup, přesné časy a přesné dávkování – pak můžete být spokojeni a můžete si pochutnat, jako jsem si pochutnal já, když jsem Daube jedl v jedné provensálské restauraci. Nebylo to sice v Arles, nýbrž v Aix. Ale majitel (který sám vařil) se dušoval, že on pochází z Arles. A dokládal to fotkou, na které byl jako mladý chlapec vyfotografován u býčí arény s Pablem Picassem.

Co ještě byste měli v Arles zažít – kromě pohledu na most, který maloval van Gogh? Určitě byste měli zajít do některé místní hospůdky a ochutnat další lokální pochoutky.

V Arles (ležícím na pomezí Azurového pobřeží) je, jak už řečeno, aréna pro toreadory a býky. Býci ovšem nejsou dobří jen do arény, jsou zajímaví i pro kuchaře, zvláště pak mladí býčci. Ještě před pár lety byl v Arles vyhlášený řezník Pierre Milhau, který byl rovněž velký aficionado (vášnivý fanoušek) a znalec býčích zápasů. Pokud šlo o maso z býků, doporučoval zvláště krk, upravený jako ragout, nejprve marinovaný celou noc v červeném víně, olivovém oleji a bylinkách, potom dušený aspoň hodinu v této marinádě s přidáním tučného ze šunky, karotky a samozřejmě česneku. Jako přílohu doporučoval ratatouille s převahou baklažánů. Nejvíc však miloval klobásky z oslího masa! Jeho řeznictví Boucherie Milhau bylo plné zákazníků od rána do večera – a jestli už neexistuje, je mi to moc líto. Město Arles se proslavilo také salámem Saucisson d´Arles, který prý vymyslel v roce 1655 řezník Godart – je to něco mezi párkem a klobásou. Godart prý chtěl napodobit italský Socisol. Naplnil střívka masem vepřovým, oslím a hovězím (z mladých býků), přidal červené víno a provensálské koření. A nechal salámy sušit v proudícím vzduchu na slunci. Pravý arleský salám dodnes prodává uzenářství La Farandole v Arles.

Co ještě si můžete koupit v Arles? Třeba skvělý provensálský olivový olej (především ten nejlepší, extra panenský: vierge extra), který nesmí obsahovat víc než jedno procento mastných kyselin. Olej, který obsahuje více než jedno procento, ale méně než 1,5% mastných kyselin, je vierge fine. Kvalitní olej by měl být prodáván v tmavé láhvi a skladován ve tmě. Světlo mu škodí. Provensálští vesničané pijí každé ráno na lačno panáka dobrého oleje. Přidává jim to prý 25 let života.

Pak jsou zde ještě mandle. O těch se také nemohu nezmínit. Nejen kvůli mandlovému likéru Amandine a nejen kvůli sladkým biskvitům ve tvaru rybiček – calissons. Oválná pochoutka rybičkového tvaru se zašpičatělými konci voní mandlemi, ale chutná i po melounu, další typické provensálské surovině. Nedaleké městečko Apt je známé svým kandovaným ovocem (fruit confit). Vyrábí je několik desítek místních firem, například firma Maison Léopold Marliagues, založená už v roce 1873, která pořád dělá kandované ovoce postaru, bez jakékoli chemie. Labužníci prý začínají meruňkami, pokračují fíky nebo melouny a končí citrusovými plody.

Ale za zmínku stojí také místní trhy. V Aptu se například konají každou sobotu (už od roku 1523, kdy dostaly požehnání od krále Reného) a svou barvitostí a širokým sortimentem překonávají vše, co jsem zatím na tržištích viděl. V zimních měsících tu můžete koupit i černé lanýže, přímo od sběračů. Markýz de Sade, který žil nedaleko na hradu La Coste, věřil v jejich afrodisiakální vlastnosti.