Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

7. prosince 2017

Dernier Cri








Žhavou novinkou tohoto týdne je vyhlášení letošních výsledků ankety Grand Restaurant, kterou pořádá Pavel Maurer už 22 let. Hlasovat může prakticky každý, kdo splní podmínky pořadatele. Restaurace se oceňují známkami jako ve škole (nejlepší je jednička, nejhorší pětka) ve třech kategoriích: nejlepší jídlo, nejlepší obsluha, nejlepší interiér. Všechny tři kategorie se potom sčítají do absolutního výsledku. Tentokrát amatérští hodnotitelé oznámkovali 974 podniků v České republice. Absolutním vítězem se stala poprvé restaurace Entrée v Olomouci. Pro někoho možná překvapivě, pro nás to takové překvapení nebylo. Mladý šéfkuchař této restaurace Přemek Forejt zvítězil loni v odborné anketě Zlatý kuchař (pořádané časopisem Gastro&Hotel), jejímž patronem a garantem jsem já, v kategorii Objev roku. Z restaurací, které se dostaly do první desítky k našemu potěšení, jmenujme alespoň Göthovu Miuru z Čeladné, Pavillon v Brně a Punčochářův Grand Cru v Praze. Těsně pod desítkou skončila restaurace Goldie z Tábora, jejíž šéfkuchař Martin Svatek byl mým favoritem. Všech pět zmíněných restaurací bylo samozřejmě už před časem doporučováno v naší rubrice Můj tip. Entrée zvítězilo letos u Maurera i v kategorii nejlepšího jídla, za ním se v první desítce umístily například Medité z Mariánských lázní, Grand Cru a číčovická hospůdka V polích. Obsluhu vyhrálo La Rotonde a interiér Café Fara z Klentnice. Žebříček sestavený z názorů odborníků vyhrál Paulusův Alcron, za ním se umístily La Degustation, Grand Cru, Bellevue, Terasa u Zlaté studně, Kalina, V zátiší, Field, Pot-au-feu a La Finestra. 

Znovu opakuji, jako každý rok, že nelze oceněné restaurace pojmenovávat jako „nejlepší“, nýbrž jako „nejoblíbenější“. Avšak i to je významné ocenění a já osobně přeju Pavlovi, aby vydržel a pokračoval ve svém úsilí ještě dlouho.