Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

17. listopadu 2017

Zápisník labužníka 17/11/2017














Léon-Paul Fargue (1876-1947) byl francouzský básník a esejista. Musel se vyznat také v gastronomii, protože jednou napsal: „Báseň je jako správně upečená sluka. Musíte ji zbavit kůže ihned po upečení, přesně v tom okamžiku, kdy je hotová. Pozná se to podle krůpěje, která jí stéká po zobáčku. Ta krůpěj, to je poezie.“

Nedávno jsem viděl v jednom českém časopisu, že tento citát byl připsán muži jménem Fabergé. To je ovšem směšný omyl. Fabergé byl někdo naprosto jiný.

Peter Carl Fabergé (1846-1920) byl Rus hugenotsko-německého původu. Proslavil se jako zlatník pracující pro cara Alexandra III. Už v roce 1872 převzal v Petrohradu podnik, který v roce 1842 založil jeho otec. Se svou rodinou a spolupracovníky vyráběl umělecké a zlatnické předměty pro evropskou šlechtu. Nejznámější jsou Fabergého vejce (vyrobená ze zlata a polodrahokamů a skrývající v sobě různé miniatury - baletku, zámek, loď, koně, papouška), určená carské rodině. Car Alexandr III. objednal u Fabergého první vejce pro svou manželku Marii Fjodorovnu. Ta jím byla tak okouzlena, že se Fabergé stal zlatníkem carské rodiny. Vyrobil 52 vajec pro Romanovce a sedm pro Kelchovy. Vejce byla jemně vyzdobena v duchu různých „neo“ stylů, zvláště rokoka, empíru a ve stylu Ludvíka XVI. Fabergého výrobky jsou dnes uloženy v několika muzeích po celém světě. Historici vědí, kde je uloženo 43 vajec, dále pak známe 10 vajec uložených v moskevském Kremlu a 11 vajec ve sbírce ruského oligarchy Viktora Vekselberga, rovněž v Moskvě. Jejich cena dnes dosahuje astronomických výšin. V Baden-Badenu je rodinné a firemní muzeum Fabergé.

Zajímavý je příběh Fabergého stříbrných nožů. Dlouho ve tvrdilo, že zmizely po bolševické revoluci v roce 1917. Údajně byly roztaveny s celým vzácným stříbrným jídelním servisem, rovněž z Fabergého dílny. Mladé bolševické Rusko potřebovalo peníze, aby mohlo vést válku a upevnit svou moc. Znárodnilo majetek carské rodiny, aristokratů, měšťanů a církve. A mezi nimi také

mísy, podnosy, poháry a příbory. Díla zlatníků byla roztavena, aby se získal vzácný kov. Stejný osud potkal prý i stříbrný jídelní servis o více než 100 kusech, patřící bohaté rodině Kelchových, která si ho objednala u Fabergého.

Nicméně agentura AFP nedávno oznámila, že dva nože slavného ruského zlatníka se nedávno objevily v Polsku - po sto letech od jejich zmizení.

„Historici umění se domnívali, že celý servis je navždy ztracen. Nedávno se však na trhu objevily dva kousky: dva nože na ryby, jeden servírovací o délce 35 centimetrů a druhý příborový o délce 21 centimetrů, které byly jako zázrakem ušetřeny,“ uvádí historik umění a polský expert na Fabergého Adam Szymanski, který stál za objevem.

Vysvětlení je prosté: jeden voják Rudé armády, který měl v roce 1918 vzácný soubor hlídat, neodolal a ukradl dva nože, pocházející z neogotického servisu. Szymanski sice tvrdí, že voják dostal oba nože jako odměnu za svou práci (pomáhal prý při tavení servisu), avšak vysvětlení o krádeži je pravděpodobnější. V roce 1921 prý nože prodal (s několika dalšími předměty) polskému lékaři Jozefu Wolskému žijícímu v Haliči.

Příběh nožů začíná v roce 1900 v Petrohradě. Barbara Kelchová-Bazanová, dědička jednoho z největších majetků té doby, si objednala u Fabergého jídelní servis za 125 000 rublů, což byla tehdy ohromná částka. Servis vyrobily dílny Fabergého v Moskvě v roce 1900 podle návrhů ruského architekta a designéra Fjodora Šečtěla. Barbara se v roce 1905 rozvedla a pak se usadila v Moskvě. Pravděpodobně si s sebou vzala i svůj poklad, který jí byl potom bolševiky zabaven a roztaven.

Pokud jde o samotného Fabergého, jeho společnost bolševici v roce 1918 samozřejmě znárodnili. On sám zemřel v roce 1920 v exilu v Lausanne.

„Není žádných pochyb, písmeno K na nožích je totožné s písmenem na dekoracích jídelny. Nože nesou punc Fabergé,“ zdůrazňuje Szymanski.

Oba ukradené nože zůstaly prvděpodobně u rodiny Wolských téměř sto let a teprve loni byly prodány. Nový majitel, zámožný polský sběratel, požádal Szymanského, aby je ocenil. Když zjistil, že jde skutečně o součást Fabergého servisu, uložil je do svého bankovního sejfu. Podle Szymanského již jeden americký sběratel nabídl za nože milión eur (26 miliónů Kč) a zájem projevil i jakýsi sběratel z Ruska.