Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

23. listopadu 2017

Dernier Cri









Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o skvěle fungujícím Muzeu řeznictví ve Valašském Meziříčí. Toto unikátní muzeum přilákalo od svého založení v září 2015 už více než 10.000 návštěvníků.

„Muzeum navštěvují všechny věkové kategorie, kromě škol ale vyniká starší generace. Jezdí k nám například kluby turistů nebo kluby seniorů,“ řekl manažer muzea Aleš Linduška.

Muzeum představuje vývoj řemesla i různé nástroje a stroje od těch historických až po moderní. Vzniklo při valašskomeziříčském masokombinátu Krásno, který patří mezi přední české zpracovatele masa. Založil ho současný majitel Masokombináru Karel Pilčík. Návštěvníci Muzea mohou během své návštěvy ochutnat uzenářské speciality vyrobené v Masokombinátu MP Krásno a v Řeznictví H+H, což jsou hlavní partneři Muzea. Pro veřejnost je zřejmě dosti důležitá informace, že žádná z těchto firem není součástí Agrofertu, tedy nepatří Andreji Babišovi!

Můžete zde také ochutnat pivní speciál Řeznický lev, který se jen pro toto Muzeum vaří v minipivovaru Paličák v Palačově.
Muzeum sbírá informace i historickí předměty a exponáty od pamětníků a v budoucnu by chtělo vydat publikaci o historii řemesla v regionu. Smyslem muzea je také upoutat zájem veřejnosti a škol o řeznické řemeslo.

Letos v březnu se zde konala Hodová veselice, která nabídla návštěvníkům zabijačkové hody i cimbálovou muziku, ale i soutěž o nejlepší domácí tlačenku. Tato akce navázala na úspěšnou loňskou podzimní akci Klobáskobraní, kterou navštívily stovky spokojených návštěvníků. Hodová veselice byla přístupná všem návštěvníkům zdarma.
Muzeum je otevřeno každý všechní den od osmi ráno do čtyř odpoledne. Nabízí mimo jiné jedinečnou expozici vývoje řeznického řemesla a živou výstavu řeznických strojů napojených na transmisi. Exkurze škol je vždy přizpůsobena věku a znalostem žáků. Součástí prohlídky je odborný výklad a přednášky – a také shlédnutí originálního filmu z historie a současnosti řeznického řemesla na Valašsku. Atraktivní film (délka 25 minut) natočili tvůrci valašského filmu Děda a promítání obvykle komentuje slavný zdejší rodák František Segrado, mimo jiné zpěvák písní Petra Hapky.

A ještě jednu žhavou novinku zde máme: ve studentském divadle Disk, kde vystupují studenti DAMU, se v půli listopadu odehrála premiéra hry nazvané Žranice. Hra vznikla na motivy nikdy neuvedeného textu Egona Bondyho Ministryně výživy a využívá také motivy ze slavného francouzského filmu Le Grande Bouffe (Velká žranice). V prostorách divadla byl při příležitosti premiéry uspořádán rovněž Masoráj, diváci si mohli pochutnat na zabijačkových lahůdkách.