Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

26. října 2017

Dernier Cri








Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že inspektoři SZPI (Státní zemědělské a potravinářské inspekce) objevili neslýchané nedostatky u produktu zvaného Vodňanské kuře s rodokmenem. Tento produkt byl nabízen na pultu supermarketu ve stavu, který opravdu hraničí se zločinem. Kuře bylo zbarveno do zelena a silně zapáchalo. Je to další (v průběhu uplynulého roku už asi stý) případ výrobku firmy, která patří pod Babišův holding Agrofert a která dává na trh pravděpodobně zcela vědomě nekvalitní zboží. 

„Výrobek zapáchal po kažení a měl nazelenalou barvu. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku. Výrobek neměl prošlé datum použitelnosti,“ stojí ve zjištění inspektorů. Kuře stáhli z prodeje.

Kuře je dalším výrobkem Vodňanské drůbeže, který inspekce zajistila. V posledních měsících to byla ještě Originál česká kachní tlačenka, která obsahovala bakterii Listeria monocytogenes. Tato bakterie způsobuje onemocnění zvané listerióza. Jindy zase inspektoři zjistili zvýšený obsah vody v kuřecích řízcích.

Společnost Vodňanská drůbež patří do stáje Agrofertu stejně jako Kostelecké uzeniny a Uzeniny Krahulík. Výrobky tohoto potravinářského gigantu se v hlášení inspektorů objevují celkem pravidelně. Nejčastěji jde o nejakostní potraviny nebo šizené produkty. Musíme ještě dodat, že součástí Agrofertu jsou i mnohé mlékárny (například Olma), které se podílejí na markantním zvýšení cen másla.