Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

12. října 2017

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne je vyhlášení titulu Živnostnice roku na Olomoucku. Tento titul získala poprvé Blanka Poštulková, majitelka „tvarůžkové“ cukrárny v Olomouci. Anketa je pořádána redakcí Hospodářských novin pod patronátem České spořitelny a rodina Poštulkova si poprvé ocenění Živnostník roku v Olomouckém kraji odnesla už před pěti lety. Tehdy ještě firmu řídili Blančini rodiče Zbyněk a Zdeňka. K tomu musím vysvětlit: jsme pouze jmenovci, nejsme příbuzní, avšak jsme, doufám, už dlouho dobří přátelé. Výrobci slaných dortů, šátečků a kremrolí z listového těsta a tvarůžkové náplně byli tedy tentokrát oceněni znovu, už ale díky zápalu pro podnikání u druhé generace rodinné firmy, konkrétně u dcery Blanky.

„Spolu s rodiči jsme spojili náš vztah k místu, odkud pocházíme, s vášní k dobrému jídlu a nápad byl na světě. Krátce před mojí maturitou jsme začali péct tvarůžkové moučníky a připravovat tvarůžkové bramboráčky,“ vzpomíná Blanka Poštulková na začátky originálního byznysu.

Poštulkovi pocházejí z Loštic u Olomouce, tedy z místa, odkud jsou i specifické syrečky. Jejich firma je v nejlepším slova smyslu rodinná.

„Babička nám dodnes pomáhá s pečením, dědeček louská ořechy, teta je ve výrobě a moje sestra tvoří marketing. Já jsem se ještě při studiu univerzity postarala o otevření Tvarůžkové cukrárny v historickém centru Olomouce,“ popisuje mladá podnikatelka.

Na vyhlášení soutěže do olomouckého NH Hotelu dorazila Blanka stylově, s ošatkou nových výrobků, tvarůžkových sušenek, na jejichž vývoji a výrobě spolupracovali Poštulkovi s minipivovarem Kosíř. Všichni v tomto rodinném byznysu věří také v to, že svými výrobky pomáhají propagaci regionu. Stále více jejich zákazníků je z řad turistů, včetně návštěvníků z ciziny.

V anketě Firma roku Olomouckého kraje, která vyzdvihuje řádově daleko větší podniky, než je Tvarůžková cukrárna, pak zvítězila společnost Cidem Hranice. Ta vyrábí speciální stavební materiál, cementotřískové desky. V této kategorii je evropským lídrem.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Vodafone Firma roku 2017, Česká spořitelna Živnostník roku 2017 i Vodafone Odpovědná firma roku 2017 se uskuteční 6. prosince na pražském Žofíně.