Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

1. června 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o chystaných gastronomických festivalech po celém Česku. S těmito festivaly se, jak se zdá, přetrhl pytel. Jen co skončil na Vyšehradě nevímužkolikátý Prague Food Festival 2017 založený před lety Pavlem Maurerem (který byl prvním českým podnikatelem v tomto oboru) a v Letňanech festival Wine Prague, který představil zboží 383 vinařů a obchodníků s vínem z Česka i zahraničí, ohlašuje se festival nazvaný Praha pije víno (2.-3. června) v Novoměstské radnici na Karlově náměstí. Ve stejných dnech se bude konat Žižkovské pivobraní s nabídkou stovky piv ze čtyřiceti českých minipivovarů. Potom následuje Street Food Jam v zahradě klubu Cross v Holešovicích (11.-25. června), Sektival (festival sektů) v Praze, Brně, Plzni a Ostravě (3.-18. června), Slavnost cideru (16.-18. června) v Praze na Vltavské náplavce – Hořejší nábřeží. V Brně se bude konat Great Burger Battle (24. června) v Malé Americe (Hybešova 1.), v Ostravě Garden Food Festival (10. června v Dolní oblasti Vítkovice), na němž vystoupí přední české kuchařské hvězdy. V Pardubicích se ve dnech 17.-18. června bude konat Fresh Festival na Dostihovém závodišti. V Mikulově bude ve dnech 2.-4. června Mikulov Gourmet Festival ve vybraných restauracích. A v Jičíně bude 17. června Jičín Food Festival (už třetí ročník) v zámeckém parku.

Samozřejmě tyto aktivity chválím, i když nestíhám zúčastnit se všech a trošku mám z jejich množství zamotanou hlavu. Leč nabízím alespoň čtenářům Zápisníku možnost se některého labužnického festivalu zúčastnit a budu rád, když mi podáte zprávu, jaké to bylo.