Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

4. května 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne byla zpráva o tvarůžkovém festivalu, který proběhl o víkendu v Olomouci. Prodalo se a zkonzumovalo asi 4,5 tuny typického místního aromatického sýra! U stánků se prodávaly nejen klasické tvarůžky s chlebem a máslem, ale také tvarůžkové polévky, rizoto s tvarůžky, tvarůžky po mexicku, tvarůžky se šváby, tvarůžkový tatarák a spoustu dalších specialit. K ochutnání byla například i tvarůžková zmrzlina! Velký úspěch měla loštická česneková polévka. Do klasické silné česnečky s uzeným nebo se špekem se těsně před dokončením přidají tvarůžky a vše se nechá projít bouřlivým varem. Na čtyři porce se dává balíček tvarůžků, tedy šest plátků. Tato polévka si v poslední době získává příznivce po celé republice a objevuje se na jídelních lístcích českých restaurací čím dál častěji. Povedenou akci se pokusili zmařit olomoučtí památkáři. Ti nepovolili na centrálním olomouckém náměstí, kde se festival konal, umístit mobilní WC buňky, přestože na jiných akcích na náměstí běžně bývají. Současně také zakázali, aby na náměstí stál propagační a zásobovací vůz jediného výrobce Olomouckých tvarůžků na světě A.W. Loštice. Radnice reagovala tak, že veřejnosti zpřístupnila toalety v historické budově magistrátu a za umístění auta, které bylo zároveň centrálním skladem tvarůžků, zaplatí pokutu. Olomoucké tvarůžky jsou nejoriginálnější sýrovou pochoutkou, která se v ČR vyrábí. Vznikly z potřeby uchovat co nejdéle to, co zbylo z mléka, tedy tvaroh. Nejstarší zmínka o tvarůžcích je z roku 1452, název tvarůžky byl poprvé písemně zaznamenán v roce 1583. Původně se vyráběly téměř v každé chalupě na Hané a sloužily dokonce jako platidlo. Jde o nejzdravější mléčný výrobek na světě. Dnes se vyrábí v jediném závodě na světě a to ve firmě A.W. v Lošticích, kterou založil v roce 1876 Alois Wessels. Má ochrannou známku Evropské unie. Doufáme, že festivalu se zúčastnil i náš přítel Zbyněk Poštulka, který vyrábí v Lošticích tvarůžkové dezerty.