Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

27. dubna 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že v kanálu La Manche bude uměle vysazeno více než milion ústřic. Vědci se tak snaží obnovit, co člověk téměř zničil. Pětiletý program anglické univerzity by kromě záchrany mořského tvora mohl pomoci i ke zlepšení kvality vody. Na jižním pobřeží Anglie plánují vědci do konce roku (a potom v pětiletém programu) provést rozsáhlou akci, v níž důležitou roli hrají speciálně uzpůsobená „hnízdiště", která navrhl PhD. Luk Helmer z Portsmouthské univerzity. Klece s násadou jsou instalovány v přístavech v Solentské úžině. Vědci tvrdí, že za posledních pětadvacet let se počet ústřic snížil až o 85 procent. „Ústřice jsou přírodní filtry vody. Jedna ústřice může filtrovat až dvě stě litrů vody denně. Snažíme se pustit do Solentské úžiny pět milionů ústřic, takže si představte, kolik milionů litrů vody by mohly každý den vyčistit. To je ale jen jedna dovednost ústřic. Kromě toho poskytují i útočiště. Pokud začnou opět prosperovat a tvořit ústřicové lavice, vzniknou tak útočiště pro ostatní mořské živočichy,“ řekl Tim Glover, projektový ředitel Blue Marine Foundation.

        Je třeba jen dodat, že na anglickém břehu kanálu La Manche není chov a lov ústřic tak rozsáhlý jako na břehu francouzském, zvláště v Bretani. O aktivitě francouzských vědců v této věci však zatím nejsme informováni.