Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

31. března 2017

Zápisník labužníka 31/3/2017



Slavný německý zpěvák ruského původu Ivan Rebroff jednou řekl: „Vodka dělá ze všech lidí tak trošku Rusy!“ Nejsem si jist, jestli Rebroff (zemřel v roce 2008) ochutnal někdy vodku s názvem Beluga. Tato vodka je totiž považována za nejlepší ze všech a mezi samotnými Rusy má v současné době pověst „jediné pravé ruské“ vodky. To je zdůrazňováno především při sporech o národnost vodky. Někteří historici totiž hovoří o tom, že tento alkohol vznikl původně na polském území. Vodce Beluga se říká „sibiřské tajemství“ a již při nalévání vás zaujme svou dominantní ořechovou vůní. Tato intenzivní vůně je vyvolána použitím některých netradičních surovin, jako například sladu, žita, medu – a také koření zvaného ostropestřec mariánský, které zdárně působí na odolnost jater. Když se napijete vodky Beluga, nejprve vás jemně zašimrá na jazyku, posléze však tvrdě a agresívně napadne vaše chuťové pohárky. Někteří barmani tvrdí, že vodku Beluga nelze míchat do koktejlů, neboť její chuť vždy z nápoje výrazně ční a pod její silou ostatní chutě i vůně zanikají. Vodka Beluga je prý nejlepší jen tak, nalitá na kostku ledu.
         Vodka Beluga se vyrábí v palírně Mariinskij v srdci Sibiře. V každé láhvi je 60% vody čerpané z artéských pramenů v hloubce 300 metrů pod zemí. Tato voda je absolutně čistá. Další složkou je „sibiřské zrno“, což je prý speciální „zimní“ žito. Z tohoto žita se vaří destilát. Na etiketě Belugy Celebration je uvedeno toto složení: voda, obilný líh, cukr, přírodní med, extrakt z ovesných krup a vanilin.
          Výrobci tají, jak probíhá destilační proces. Přiznávají pouze, že trvá i se zráním celkem 18 dní. Potom se vytvářejí jednotlivé druhy Belugy.  Klasická Beluga Noble Vodka zraje asi 30 dní, Beluga Transatlantic zraje až 45 dní (a filtruje se přes bavlněné plátno), nejušlechtilejší (a také nejdražší) je Beluga Allure, který prý zraje plné dva měsíce v kotli, než je plněna do lahví. Beluga Translatlantic vznikla jako hold ruskému jachtařskému týmu, což vyjadřuje samotná lahev i její luxusní obal. Tato vodka je abnormálně svěží a hebká. Obaly jsou speciálně designovány u každé verze: Beluga Gold Line má zátku zalitou voskem, což má umocnit důraz na zachování maximální čistoty až do momentu stočení do každé lahve.
         Znalci tvrdí, že nejlepší je Beluga Gold Line která zraje 90 dní a je třikrát filtrována. Tato super premium vodka je k dispozici pouze v omezeném nákladu a je dodávána s malým kladívkem, bez kterého nelze otevřít láhev. S tím je spojen slavný rituál otevírání lahve Belugy Gold Line: přibaleným kladívkem se nejdříve rozbije vosk na hrdle lahve a štětečkem na protilehlém konci se pak očistí. Tento proces si návštěvníci užívají i v těch nejluxusnější barech světa. Beluga Allure má ručně šité dárkové balení, některé láhve jsou ozdobeny  kovovou soškou vyzy velké, která je ručně přilepena na každou jednotlivou láhev. Právě posledně zmíněná ozdoba symbolizuje čistotu přírody – vodka Beluga totiž vzniká z přirozeného kvašení, bez syntetických příměsí, výsledkem je tudíž čistě přírodní produkt. Láhev s těžkým dnem byla navržena stejnými designéry, jako prastarý francouzský koňak. Láhev je vyrobena z optického skla, aby maximálně vynikla průzračnost vodky uvnitř. Stříbrná láhev Beluga Celebration stojí u nás přibližně 1250 Kč.
          Co je to vlastně Beluga? Tento název by měl znát každý labužník. Hlavně proto, že pod tímto názvem se prodává nejkvalitnější (a také nejdražší) černý kaviár. Mívá tradičně modrou etiketu a jsou to jikry ryby, která se jmenuje vyza velká (Huso huso). Rusky se této rybě říká právě Beluga. Pozor! Nezaměňovat s rybou, která se česky jmenuje Běluha severní (latinsky Delphinapterus leucas Pallas), což je je ozubený kytovec z čeledi narvalovitých, typický svou bílou barvou. Přezdívá se mu ,,mořský kanár“, protože se dorozumívá mnoha zvuky. Běluha je tedy savec a tudíž nemá jikry, takže zaměňovat ji za vyzu je hloupé. Avšak někteří překladatelé (viz například titulky filmu o Jamesu Bondovi) suverénně píší o „kaviáru z běluhy“.
           Vyza je považována za největší sladkovodní rybu, což není tak úplně přesné, neboť vyza žije i v brakických vodách a střídá sladkovodní i slanovodní prostředí. Proniká však občas hluboko do řek, před postavením přehrady Železná vrata například pronikala Dunajem až do jeho rakouské části. Je to druh anadromní ryby z čeledi jeseterovitých (Acipenseridae). Vyzy rostou velmi pomalu a dožívají se až 118 let. Jikry však vznikají u samic až po deseti letech života. Počet jiker u jedné samice byl odhadnut na 360.000 až 7.700 000 kusů. Interval mezi jednotlivými výtěry je přibližně pět let. Vyzy mohou dosáhnout délky až téměř 8,5 metru a hmotnosti 1.000 kg, nejtěžší měla 1.571 kg! Dnes stojí kilo kaviáru Beluga asi 100.000 Kč. Avšak sehnat ho je téměř nemožné. Pytláci v Kaspickém moři totiž v posledních letech stříleli vyzy samopalem a téměř je vyhubili. Jedině z Iránu se dodnes expeduje do světa kaviár Beluga, je ho však velmi málo.
          Na trhu je ovšem rovněž čočka Beluga. Je černá a její zrnka připomínají kaviár. Není nutno ji před vařením namáčet, stejně jako čočku červenou. Beluga je drobnější a na rozdíl od červené, která se vařením rozmělní, tato krásně drží tvar. Lze jí zdobit a dekorovat pečivo, talíře, saláty. Před samotnou přípravou ji stačí pouze propláchnout, zbavit jemných nečistot, posléze ji umístit do hrnce s troškou mořské řasy, například Nori. Na 100 g Belugy stačí zhruba jeden gram řasy. Za 25 minut je čočka dostatečně uvařená, musí být tak trošku al dente, tedy nesmí se převařit.  Nedoporučuje se kombinovat ji s masem nebo rybami. Chuť čočky Beluga je lehce nasládlá a  jemně oříšková jako například cizrna. Výborným doplňkem je zelenina, ať už dušená či syrová. Čočkou lze naplnit rozpečený batát, cukety, brambor či rajče, lilek, dýni, promíchat ji s jasmínovou rýží, výborná je do polévky nebo zeleninového nákypu. Vynikající je kombinace s avokádovým guacamole.