Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

23. března 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o počtu minipivovarů na území České republiky, kterou pro ČTK připravil prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Počet minipivovarů v Česku roste, aktuálně je jich kolem 350. Vznikají většinou na místech zaniklých pivovarů, ale také na horských boudách nebo na lodi. Turisticky atraktivní pivovary podle Šuráně vznikají často na místech, kam přes mnohdy těžší přístupnost chodí hodně lidí. Příkladem může být krkonošská Sokolská bouda na Černé hoře nebo pivovar v hotelu Luční bouda, kde se vaří pivo Paroháč. Některé minipivovary podle něj ještě topí dřevem, například Dědkův mlýn u Unhoště ve Středočeském kraji. Nyní byl otevřen asi nejextrémnější minipivovar - jde o pražský lodní pivovar Pivovar, který je na Vltavě u Štefánikova mostu, pivo se v něm vaří i konzumuje na lodi. Spolumajitel projektu Vojtěch Ryvola řekl novinářům, že do rekonstrukce lodě a do vybavení minipivovaru bylo investováno skoro 50 milionů korun. Mají zde fungovat tři oddělené provozy, na horní palubě se budou v létě udit uzenky, ve střední části se budou servírovat speciality české kuchyně a ve suterénu lodi je už nyní pivnice. Na čepu chce mít tři piva pojmenovaná po českých lodích, chce také vařit speciály. Roční výstav má mít Pivovar až 1500 hektolitrů. Loď může plout, takže se může přemístit během případných povodní, nebo si někdo může objednat soukromou akci s projížďkou po Vltavě. Tento nový Pivovar je 33. pivovarem v Praze. V Praze každoročně vzniká několik pivovarů. Naposledy byl před Pivovarem otevřený zrekonstruovaný Pivovar U Supa v Celetné ulici, kde je sládkem Ivan Chramosil. Ten loni oslavil 70. narozeniny, 44 let pracoval v pivovaru U Fleků.
        Podle Šuráně nové pivovary nevznikají jenom na kraji Prahy, jak je tomu například u bohnického Šediváka nebo proseckého Beznosky. Jen v okruhu půl kilometru od Národní třídy je podle něj 11 pivovarů, minimálně dva by letos měly otevřít. Jeden z nich by měl být projektem majitelů nového minipivovaru U Dobřenských, tedy v blízkosti Betlémské kaple a Náprstkova muzea. Tam se čepují horně kvašená bylinná piva, nový provoz by měl být na Žižkově.