Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

9. února 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne bylo vyhlášení výsledků kuchařské soutěže Bocuse d´Or, která je v současnosti považována za nejvýznamnější kuchařskou soutěž na světě. Už jenom proto, že ji založil a jejím patronem dodnes je Paul Bocuse, žijící kuchařská legenda. A že se koná v Lyonu, považovaném za hlavní město světové gastronomie. Zadání znělo: jakákoliv variace kuřete a mořských plodů, servírovaná na tácu. A čistě zeleninové jídlo servírované na talíři. Soutěž se odehrává ve velké hale, kuchaři vaří na pódiu před publikem. Každému soutěžícímu může pomáhat jeden „commis“, tedy pomocník, radit přímo na místě může trenér. Podmínkou byl čas přípravy: pět hodin a 35 minut. Kuchaři museli používat pouze suroviny, jež jim byly předloženy. 
        Letošní vítěz možná je pro mnohé překvapivý: třiatřicetiletý Američan Mathew Peters. Vše je mnohem srozumitelnější, když víme, že tento kuchař byl několik let zástupcem Thomase Kellera v tříhvězdičkových restauracích French Loundry v San Francisku a Per Se v New Yorku. V soutěžním klání v Lyonu připravil dušená kuřecí křídla s humrovou omáčkou a langustou s citronovým nadýchaným krémem. A potom chřest se žampiony, omáčkou ze zelených mandlí a bramborami. Rozhodovala porota, která mívá obvykle 24 členů. Jednou jsem byl i já členem této poroty, ovšem jen v semifinálové soutěži. Součástí každé výpravy je prezident národní soutěže, který má zároveň místo v porotě. V americkém týmu to byl tentokrát právě Thomas Keller, tedy muž, který Matthewa důvěrně zná a bylo logické, že mu bude fandit.
        Soutěže se zúčastnilo čtyřiadvacet kuchařů, ze semifinálových soutěží jich pak postoupilo jedenáct. Na druhém místě se umístil Nor, na třetím Islanďan, na čtvrtém Maďar (!), na pátém Francouz. Žádný Čech se tentokrát do finále nedostal.