Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

23. února 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je bohužel zpráva o úmrtí vzácného přítele Viktora Faktora, spisovatele, překladatele a aristologa, který vydechl naposledy (stár 74 let) v poslední lednový den na indickém pobřeží Goa, kde pravidelně už mnoho let trávil vždycky celou zimu. V létě pobýval na své chaloupce v jižních Čechách. Byl bezesporu nejlepším českým překladatelem gastronomické literatury, vyznal se opravdu perfektně ve všech složitých cizojazyčných výrazech a jeho znalosti jsem mu velice záviděl. Proto ho nazývám aristologem, neboť opravdu mohl tuto vědu přednášet na univerzitách. Byl také jedním z nejlepších českých znalců hub – ale rozlišoval je především po labužnické stránce. Mimochodem: jeho otec byl kdysi jedním z nejlepších českých barmanů. A Viktor sám strávil dospělých několik let v zahraničí. Zpráva o jeho smrti přišla do Prahy z pochopitelných důvodů poněkud opožděně.
         Nedávno jsme se rozloučili také s Dušanem Karpatským, největším českým znalcem balkánských kuchyní, autorem Nostalgické kuchařky a někdejším mým spolupracovníkem v časopisu Labužník.
         Viktor Faktor psal kromě překládání také vlastní knihy – a to nejen sbírky zajímavých kuchařských receptů (například Švejkovu kuchařku, Tradiční českou kuchyni, Kaše, Pivní polévky, Hlemýždi ve světových kuchyních, Houby v kuchyních světa, 100 nejzajímavějších kuchyní z celého světa atd.), ale napsal také velmi zajímavou reportáž o své někdejší pěší cestě z Prahy do Říma. Nebo Zápisky od pěti moří. Byl také předním českým royalistou (založil v roce 1990 dokonce českou monarchistickou stranu) a v neposlední řadě spoluzakladatelem „mužského, necírkevního, neateistického řádu“ Regula Pragensis, tedy společenství (či „hravého řádu“), které pořádá společenská setkání a zvláštní čajové školy. Přijetí nového člena stvrzuje komtur zlomením hole o jeho hlavu. Počet členů komendy nepřevyšuje počet drápů jediného kocoura. Toto neziskové společenství je rovněž vlastníkem velmi zajímavé knihovny a vydavatelem originálního časopisu Lázeňský host. Civilní řád Reguly Pragensis - Hloupější bratři - je řád mužský, necírkevní, neateistický. Řeholník může být exkomunikován za duchovní nízkost. 

         Viktor (který byl mimo jiné švagrem Jiřího Schellingera) tedy po sobě zanechal výraznou stopu a bude nám velice chybět. Mnohokrát mne lákal, abych za ním přijel na Goa aspoň na pár týdnů. Jsem vůl, nestihl jsem to.