Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

2. února 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že dotace pro české potravinářské firmy jsou příliš vysoké a neodpovídají svému účelu: nezvyšují totiž kvalitu výrobků těchto firem. Loni například se na ministerstvu zemědělství chystala státní dotace pro kostelecký masokombinát. Mělo to být něco jako vánoční dárek − rekordních více než 19 milionů korun, tedy skoro dvojnásobek toho, co firma Andreje Babiše dostala ze státní kasy za předchozí čtyři roky dohromady. Avšak ve stejné době státní inspekce zjistila, že v šunkovém salámu, vyrobeném touto firmou, bylo méně masa, než výrobce deklaroval na obalu. V září minulého roku na tento švindl narazili veterináři při kontrole výrobků Kosteleckých uzenin. Potravinářská inspekce šizený salám pranýřovala na svém webu jako falšovanou potravinu. 
             Ministerstvo zemědělství vedené lidovcem Marianem Jurečkou neustále tvrdí, že dotace jsou nutné, neboť jejich zásluhou mohou potravinářské firmy zvyšovat kvalitu výrobků a posilovat své postavení na trhu. 
             „Naši podporu doplňují tyto firmy vlastními prostředky a celkem vkládají do potravinářského průmyslu každý rok více než 800 milionů korun,“ tvrdí Jurečka. Během roku 2016 získalo tuto výpomoc asi čtyřicet českých firem. Dotace jdou samozřejmě z peněz českých  daňových poplatníků. Na rozvoj mlékáren, masokombinátů, konzerváren, pekáren či výroben krmiv pro dobytek přispěli občané v uplynulém roce rekordní sumou − bezmála 400 miliony korun. Peníze jsou určeny pouze pro velké průmyslové podniky zaměstnávající 250 až 750 lidí. Továrny z jiných oborů stát podobně nehýčká.
            Nárůst dotací pro velkopotravináře není jen Jurečkova zásluha. Peníze pouští ze státní kasy ministr financí Babiš. O tom, kolik půjde na konkrétní dotační tituly, rozhoduje také sněmovní zemědělský výbor. Jeho šéfem je druhý muž hnutí ANO a člen představenstva Agrofertu Jaroslav Faltýnek. Než Andrej Babiš vstoupil do vlády, dopřával stát potravinářům na dotacích ročně kolem 130 milionů korun. V roce 2015 suma poskočila na více než 200 milionů, vloni pak na 396 milionů. Z toho čtvrtina − téměř 104 milionů korun − putovala do koncernu Agrofert!!! Nejvíce peněz získaly již zmíněné Kostelecké uzeniny, dále pekárny Penam a Vodňanská drůbež, které obdržely po 18 milionech. Právě tyto firmy jsou však nejčastěji inspekcí obviňovány z nedodržování předpisů, překračování norem a výroby nekvalitního zboží.