Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

26. ledna 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva z okruhu předních českých mykologů, že letošní rok by mohl být velice štědrý, pokud jde o růst hub. 
         Mykologové vycházejí z faktu, že v letech, kdy napadlo tolik sněhu jako letos, následovala potom vždy velmi dobrá houbová úroda. Zima vydatná na sníh dává totiž půdě dostatek vláhy. Poslední skvělé houbařské sezóny byly v letech 2009 až 2010. A pokaždé jim předcházely zimy s vydatným sněžením. Právě bílá peřina totiž zajistí, aby byla půda v lesích dostatečně vlhká na jaře, kdy začínají růst první jarní houby, například smržovky a kačenky české.
         Avšak už teď, v polovině ledna, chodí čeští a moravští houbaři do zasněžených lesů a nevracejí se s prázdnou! Například lesy v okolí Národního parku Podyjí na Znojemsku jsou prý plné penízovek sametonohých (Flammulina velutipes), což je velice chutná zimní houba, použitelná do skvělé bramborové polévky, ale také do smaženic i omáček. Tyto drobné houbičky rostou v hustých trsech, takže košíky jsou při jejich sběru opravdu nutné. Sbírají se ale jen jejich kloboučky, nožky neboli třeně jsou k řádnému tepelnému zpracování příliš tuhé. Výtečná houbová polévka nebo bramboračka je ale také z hlívy (Pleurotus ostreatus). Většina houbařů zná Jidášovo ucho (Hirneola Auricula-judae), které se hodí především do asijských jídel. Letos se prý daří rovněž ohnivcům šarlatovým (Sarcoscypha coccinea) a ohnivcům rakouským  (Sarcoscypha austriaca). V zahraničních atlasech hub jsou tyto houby uváděny jako jedlé. Čeští autoři atlasů hub jsou sice opatrnější a většina z nich je k jídlu nedoporučuje, avšak v malém množství a dobře tepelně zpracované by neměly uškodit. Například profesionální kuchaři ve Francii je pravidelně užívají (ovšem vždy jen v malém množství a dostatečně uvařené) k dozdobení jídel, především salátů. Nalezen byl prý už i hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum) a měkkouš kadeřavý (Plicaturopsis crispa). 
           Zimní houby obvykle rostou na odumřelém dřevě, jsou barevně pestré a ideálním počasím pro jejich sběr jsou teploty kolem nuly. Jinak totiž hrozí, že si je houbař přinese domů zmrzlé. Houbařům se samozřejmě může stát, že houby naleznou úplně zkamenělé mrazem. V žádném případě to ale neznamená, že jsou tyto houby zničené a nepoživatelné. Stačí si jen místo zapamatovat a vrátit se na něj za několik dní, až se budou denní teploty pohybovat mírně nad nulou. Nebo je utrhnout a nechat v normální teplotě dva tři dny rozmrznout. Při oblevě však rozmražená houba chytí sluneční paprsky a rychle roste dál. Nález je potom ještě cennější.
           Houby se objevují zatím v nižších polohách na Moravě, Vysočině a v Jižních Čechách.
           „Je to takový malý příslib toho, že letošní houbařská sezóna by mohla být velmi dobrá,“ řekl biolog Jihomoravského muzea a spoluautor nedávno vydané knihy Houbařský rok na Znojemsku Radomír Němec.