Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

30. prosince 2016

Zápisník labužníka 30/12/2016



Pokud jde o Tripolis, najdete na mapách několik měst s tímto názvem. Jmenuje se tak nejen hlavní město Libye, ale také jedno město řecké (v krají zvaném Arkádie, který je součástí Peloponésu) a jedno město libanonské (jinak Tarábulus, asi 85 kilometrů na sever od hlavního města Bejrútu na východním pobřeží Středozemního moře). A pod stejným názvem najdete ještě i několik malých městeček porůznu ve světě. Slovo samotné vzniklo bezesporu jako označení něčeho, co se skládá ze tří částí: Polis znamená řecky město, obec nebo městský stát, představuje typ starověkého řeckého městského státu, který se vyvinul v archaickém období - jedná se tedy o předchůdce moderního města i státu. Pro mne je zajímavé, že pod názvem Tripolis se čas od času objevovaly v Čechách i na Moravě restaurace nebo noční podniky, často i nevěstince. Jako například v Českých Budějovicích, Brně a Ostravě. Stejný název však mají dodnes některé restaurace ve světě, například v Kanadě nebo v Německu. Proč si zvolily právě tento název? Inu, většinou jde o restaurace, kde se vaří řecká kuchyně. V New Yorku však existuje jedna velmi dobrá libanonská restaurace pod názvem Tripoli.
         A existuje dokonce i jedno libanonské jídlo, jemuž se říká Tripoli. Je to zkrácený, běžně používaný název. V celé parádě se to jídlo (prodávané na starých arabských tržištích neboli Old Souk) jmenuje anglicky Dad's Samkeh Harra („tatínkova pálivá ryba“), arabsky pak jen Samke Harra. Jeho složení je zajímavé: základem je bílá ryba (například halibut nebo mořský ďas, ale i docela obyčejná plotice), dále pak piniové oříšky, olivový olej, cibule, rajčata a česnek. Koření: pepř ve všech dostupných podobách, koriandr, bobkový list a tahini (sezamová pasta). Rybu je třeba vykuchat a uvařit, potom zbavit kůže, vykostit, osolit a nakrájet na malé kousky. Někteří kuchaři dokonce rybí maso rozmačkají vidličkou na kaši. Na oleji je třeba mezitím podusit všechny ingredience včetně koření. Nešetřit, pokud jde o tahini! Sezamové pasty musí být značné množství, její chutí musí nasáknout i rybí maso, když na ně hotovou omáčku nanesete! Nakonec se na rybu nakladou plátky citronu.
         V této souvislosti bych však rád upozornil na jednu jinou podobnost. Najdete ji v portugalském slovníku. Nemá nic společného s Tripolisem, avšak svádí k záměně. Tripas jsou totiž drštky (podobně jako v angličtině Tripes nebo v italštině Trippa). A Tripeiros je portugalský výraz (mírně posměšný) pro „jedlíky drštěk“, čímž jsou míněni obyvatelé Porta a okolí. Dršťkami z Porta začíná podle pověstí éra portugalské světovlády. Když prý v roce 1415 sháněl princ Jindřich Mořeplavec (Henrique o Navegador) prostředky na výpravu proti africké Ceutě, dali mu Porťané, co měli cenného - k jídlu si nechali jen ty dršťky. Nešlo o žádnou bezvýznamnou válku. Tažením na Ceutu v roce, kdy byl upálen Jan Hus, začala velká odysea evropských zámořských objevů a výbojů. 
          Paradoxem je, že Jindřich zvaný Mořeplavec sám nikdy neplul po moři. Umožňoval to však jiným a koráby, které neúnavně posílal podél Afriky, postupně zmapovaly africké pobřeží a připravily půdu pro cestu do Indie. Vozily do Evropy například pepř, právě jejich zásluhou se stal oblíbeným kořením. Rodný dům Jindřicha Mořeplavce v Portu, v ulici Rua Alfandega, město pietně opatruje. Sto let po tažení na Ceutu si Portugalci nárokovali půlku světa. Když začal zámořský obchod s kořením něco vynášet, získal na něj výlučné právo Lisabon. 
          Zpátky k Tripolisu. Na Moravě není pouze restaurace Tripoli v Brně.
          Bezesporu zajímavé je označení „slovácký tripolis“ pro trojměstí Kunovice-Uherské Hradiště a Staré Město. Město Uherské Hradiště je odedávna přirozeným středem Slovácka - regionu proslulého svébytným folklórem, cimbálovou muzikou, dobrým vínem, překrásnými kroji a řadou zachovalých lidových tradic. Historické jádro města bylo prohlášeno městskou památkovou zónou. Avšak za Hradišťany se považují rovněž obyvatelé Kunovic a Starého Města. Jinak se ovšem oblasti, jejímž centrem je Uherské Hradiště (a do které patří celkem 54 obcí) říká Dolňácko.  Typická jídla tohoto regionu jsou: pohančená (pohanková) kaša sladká nebo se sýrem, pohančená kaša se škrakú (s opečenou bílou slaninou), kontrabáš (pohanka zapečená s bramborami, slaninou, cibulí, česnekem a klobásou nebo uzeným masem), polévka kyselica, palibrada (vařené zelí se slaninou), osúchy (bramborové placky pečené v troubě, zapíjejí se smetanou), lata (bramborák pečený v troubě na pekáči), domikát (tvarohová polévka s bramborami a vejcem), pagáče (placičky z mouky), varmuža (krupicová kaše s vejci a slaninou), šližky s trnkovou omáčkou (noky se švestkovou omáčkou), chebzové řízky (květ černého bezu v trojobalu smažený na sádle), zoftový guláš (skopový guláš s bramborem), kyselá máčka (omáčka, jejímž základem je lák z kyselého zelí), pečeňáky (pečené plátky brambor s česnekem) nebo švestkové knedlíky s tvarohem.
              Nedaleko Slováckého tripolisu, v samém srdci Dolňácka, najdete restauraci, která stojí za pozornost. Jmenuje se Slovácká hospoda a postavili ji její zakladatelé už v roce 1416 (!) na vojenské a obchodní cestě z Moravy do Uher, ve vesnici  Hradčovice, jako zájezdní hostinec. Té cestě se říkalo „zemská stezka“ a jezdili po ní formani s vozy plnými zboží, táhli po ní vojáci na cestě do bitev a občas tudy jeli i králové. Na dvoře hospody přepřahali své koně. Byla zde první pálenice slivovice a borovičky. Potom v sedmdesátých letech se zde natáčel televizní seriál Slovácko sa nesúdí. Bohužel pozdější majitelé při přestavbě zrušili krásnou sedlovou střechu z osmnáctého století, která neměla památkovou ochranu. Nahradili ji dřevěnou nástavbou s hostinskými pokoji. V restauraci můžete ochutnat například pěry (knedlíky) s povidly sypané mákem, tvarohem a cukrem. Nebo erteple (brambory) na loupačku s  máslem a kysanou smetanou. Nebo dokonce „slovácký hamburger“!
              Pobavil mě recept, který jsem našel na internetu: jmenoval se Rybí filé po dolňácku. Filé (nebylo uvedeno, z jaké ryby) se pokrájí na porce, osolí, dá do pekáče na rozpálený olej a prudce opeče po obou stranách. Potom se na každou porci položí vrstva scezeného a pokrájeného leča. Vše se zaleje smetanou, v níž je rozšlehaná mouka. A nechá se zapéct v troubě asi 15 minut.