Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

22. prosince 2016

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili v pražské prodejně Penny Marketu v salámu Poličan přítomnost kousíčků plastové folie. Tam, kde mělo být maso, byla prostě plastová folie. Neuvěřitelné!
       A výrobce tohoto podvodného zázraku? Inu, je to firma Krahulík – Masozávod Krahulčí, a.s. A víte, kdo je majitelem této firmy? Inu, sám ministr financí Andrej Babiš! Masokombinát Krahulík totiž patří pod gigant jménem Agrofert!
       „Na řezu výrobku byly patrné cizí modré částečky o velikosti do 4 mm. Pravděpodobně se jednalo o plastovou fólii. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud je kontaminována cizorodými nebo jinými látkami,“ stojí ve stanovisku Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
        Salám měl trvanlivost do 24.12.2016.
        Nejde zdaleka o první problém s výrobky firem, jejichž majitelem je ministr financí Babiš. Inspektoři upozornili, že ve výrobcích firmy Krahulík se v letošním roce už například objevilo několik plesnivých uzenin. SZPI upozornila na nález viditelně plesnivého salámu Vysočina, který inspektoři objevili v prachatické prodejně Penny Marketu 6. září. Zboží mělo uvedenu trvanlivost do 30. září. 
        „Na povrchu potraviny se pod obalem nacházely kolonie plísní bílé barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Potravina neměla prošlé datum minimální trvanlivosti. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku,“ uvádějí v popisu kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
         A v nedávné minulosti našli zákazníci v jednom z výrobků této firmy (tentokrát šlo o klobásu) dokonce část injekční jehly. Novinář Jan Tuna v pořadu A Dost! zase zjistil, že výrobky Babišových firem v několika případech obsahovaly nižší množství některých složek (například masa), než bylo uvedeno na obalu. Před časem se také objevily nepotvrzené spekulace, že jeho údajná česká kuřata z Vodňan mohou pocházet ve skutečnosti z polských chovů. Po sociálních sítích zase koluje fotografie popisu obsahu výrobku s názvem „Lepší párky s kuřecím masem“, které se staly terčem posměchu. Obsahují pouhých 43% separátu (strojně odděleného kuřecího masa, tedy ve skutečnosti i rozemletých kostí), dále pak vepřové kůže, separátu z vepřového masa (kostí), vodu, mouku, škrob, 2% kuřecího masa, sádlo, sůl, procento hovězího masa, řadu „éček“ a koření. Šušká se, že do Kosteleckých uzenin každý den přivážejí kamiony obrovské množství separátu, vyrobeného ve Vodňanech.
         V srpnu 2016 našli inspektoři SZPI další plesnivou Vysočinu, tentokrát v teplickém Aholdu. Prodávána byla pod značkou Originální Vysočina Hodice 1967. Kontrola proběhla měsíc před datem minimální spotřeby. Další plesnivou vysočinu objevili kontroloři SZPI 10. prosince v Penny Marketu ve Vimperku. Prodávána byla pod značkou Kmotr – Masna Kroměříž. 
         Pokud se chcete vyhnout výrobkům firem, patřících pod Agrofert, přečtěte si seznam potravinářských značek, které jsou v distribuci. Uzeniny a maso: Krahulík, Maso Planá, Vysočina Hodice, Kmotr, Kostelecké uzeniny, Vodňanské kuře, Hyza, Animalco. Lahůdky: Procházka, Papei, stánky s rychlým občerstvením Parky’s. Mléčné výrobky: Tatra, Olma, Mlékárna Hlinsko. Pečivo: Penam. Mražené pečivo: Pro Frost.