Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

15. prosince 2016

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že veterináři objevili v prodejně Fishee's v Praze 9 téměř 110 kilogramů zkažených nekonzumovatelných rybích filet a krabích klepet. Jak sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal, provozovateli této prodejny hrozí padesátimilionová (!!!) pokuta. Domníváme se, že vyšší pokuta snad ještě nikdy nebyla udělena. V prodejně navíc veterináři našli jedenáct kilogramů vařených krevet a mušlí Jakubek po datu minimální trvanlivosti, které nebyly dostatečně od jiných výrobků odděleny.
         „Státní veterinární správa nařídila okamžité odstranění produktů po datu použitelnosti a jejich likvidaci. Dále nařídila, aby byly neprodleně řádně označeny a odděleny produkty po datu minimální trvanlivosti,“ uvedl Pejchal.
        Nejde o jediné problematické rybí produkty, které letos veterináři řešili. Například v květnu zastavili dvě zásilky dovozových mražených rybích výrobků, které obsahovaly více vody, než obsahovat měly. Šlo o 47,5 tuny pangasia z Vietnamu a 8,2 tuny obalovaného filé z Polska.
         V Zápisníku už jsme několikrát upozorňovali na pangasia jako rybu, která je v mnoha zemích přísně sledována a labužníky odmítána. Němci našli v pangasiovi z Vietnamu velké množství nepřípustných látek (například antibiotika) a ryba je navíc „chována“ v nejšpinavější řece na světě. Navíc: kupujete-li mraženou rybu, zdánlivě levnou, kupujete vlastně nejdražší led! Skutečného rybího masa je totiž v tomto zboží vždy jen minimum.
         Státní veterinární správa kontroluje více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu. Kontroluje také asi 5000 maloobchodů. Za chyby ve veterinární hygieně uložili loni pokuty za 22,5 milionu korun. Celkové loňské pokuty od SVS činily 25,6 milionu korun.