Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

20. října 2016

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o nedávno publikované studii vědců z brněnské Masarykovy univerzity. Podle této zprávy je velmi nebezpečné jíst příliš mnoho brambor, stejně jako obilovin (cereálií), neboť nadměrná konzumace těchto potravin prý zvyšuje riziko onemocnění srdce. Naopak konzumace mléčných výrobků a masa prý srdeční činnosti pomáhá. Brambory a cereálie jsou tedy dalším oblíbeným českým „národním“ jídlem, před kterým vědci varují. Navíc prý jíst příliš mnoho bramborových pokrmů může způsobit střevní potíže.  Pavel Grasgruber, který byl vedoucím týmu z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně, koncem září zveřejnil své poznatky ve vědeckém časopisu Food and Nutrition Research. Jeho názory jsou ale poněkud v rozporu s tím, co tvrdí někteří dietologové a výživoví poradci. 
          Studie údajně zkoumala stravovací návyky a kardiovaskulární onemocnění ve 42 evropských zemích a brala v potaz výsledky za více než 16 let.
           Pro srdce jsou, což ale není žádná novinka, problémem také sacharidy (nesprávně a zjednodušeně označované jako cukry). Nedoporučují se kvůli těmto chorobám ani těstoviny.
           „Na základě našich výzkumů, doporučuji zásadně změnit jídelníček,“ říká k informacím ze studie z Masarykovy univerzity Pavel Grasgruber.
           Co tedy ale vlastně můžeme jíst bez obav, že ublížíme svému zdraví? A co bychom tedy měli jíst více?
          Například tvrdé sýry, citrusové plody, ořechy, olivy a zeleninu. Můžete také pít v rozumné míře víno. To všechno jsou plodiny a potraviny, známé především ve středomořském jídelníčku, které ochrání lidské srdce.
          V této souvislosti si vzpomínám na akci spolku Zlatá Praha, který kdysi razil zásadu (podloženou prý mnoha vědci), že „knedlíky a pivo jsou nejzdravější“!