Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

13. října 2016

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne byla zpráva o soutěži v pojídání hrachu, která se konala tradičně na hodech v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku. Tentokrát zvítězil padesátiletý místní jedlík Pavel Malý, který překonal český rekord (podle pelhřimovské agentury Dobrý den, která je spolupořadatelem soutěže a jakékoliv bizarní rekordy eviduje), když za 86,32 vteřin dokázal sníst dva kilogramy vařené hrachové kaše s cibulkou. 
            Soutěže se zúčastnilo pouze pět borců. Vyhlášený jedlík a vítěz řady podobných soutěží Kamil Hamerský tentokrát skončil až na třetím místě za druhým Jaroslavem Němcem. Druhý v pořadí zaostal za vítězem zhruba o dvě lžíce. Stejné množství dělilo i druhé a třetí místo. V minulých ročnících, kde tito dva jedlíci vítězili, se ovšem jedly bramborové šišky s mákem, což je přece jenom poněkud jiná discipina. 
            Brambory, které jsou tradiční plodinou na Vysočině, byly loni i letos nahrazeny ještě tradičnější plodinou, která se v kraji jedla ještě před příchodem brambor – luštěninou. Soutěž jedlíků je každoročně součástí tradičních bystřických hodů, které jsou po slavnostech ve Velké Bíteši druhou největší folklorní akcí na Vysočině. Navštěvují je tisíce lidí. Program začal v sobotu odpoledne stavěním máje, koncertem plzeňského Revivalu Michala Tučného a pokračoval noční ohňovou show. V neděli ráno začal na náměstí hodový jarmark, lidé si mohli poslechnout dechovku nebo koncert Martina Maxy.
          Soutěže jedlíků jsou sice ve světě velice populární, praví labužníci však jimi pohrdají. Labužníkům totiž nikdy nejde o množství, nýbrž o kvalitu a chuť.