Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

1. září 2016

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o zemětřesení v italském městečku Amatrice. Možná se divíte, proč tato zpráva patří do gastronomické rubriky. Inu, patří. Podle městečka Amatrice, které se nachází v provincii Rieti, na hranici Lazia a Abruzz, je totiž nazván celosvětově známý recept Spaghetti alla amatriciana. A kromě toho se obecně traduje, že v Amatrice a okolí se rodí nejvíc dobrých kuchařů.
            Spaghetti alla amatriciana (nebo Bucatini alla amtriciana, což je varianta s typickými lokálními těstovinami) je recept na úpravu těstovin s rajčatovou omáčkou. Tento recept je sice hodně podobný jinému tradičnímu italskému receptu Penne alla arrabiata, avšak v lecčem se přece jen liší. Především ve volbě šunky, kterou je u Penne alla arrabiata jemně nasekaná pancetta, kdežto u Bucatini alla amatriciana jde o opečenou slaninu guanciale, což jsou vlastně nasolená a dlouho sušená vepřová líčka s lalokem. Kusy masa odřezané ze spodní části vepřové hlavy se i s kůží vcelku obalí v soli a černém pepři (může se také přidat cukr, drcený česnek, tymián nebo chilli) a pomalu se usuší na tmavém, chladném a dobře větraném místě. Guanciale je hotové po minimálně třech týdnech. U obou omáček jsou ovšem základem rajčata.  Hlavními složkami suga (omáčky)  amatriciana jsou kromě guanciale ještě ovčí sýr pecorino, kdežto u suga arrabiata jde nejčastěji o parmezán. Na první pohled rozeznáte tyto dva pokrmy tak, že arrabiata mívá omáčku řídkou, kdežto u amatriciany jsou zřetelně vidět kusy šunky. 
            O víkendu měl být dokonce v italském městě Amatrice uspořádána oslava výročí, tedy food festival, jenž měl oslavit 50. výročí vynálezu slavné omáčky (suga) Amatriciana, která se v regionu zrodila. Místo toho místní odklízejí trosky domů. S městem spjatým s gastronomií však soucítí řada restaurací po celém světě. Za každou prodanou porci těstovin all’amatriciana mu prý restaurace pošlou dvě eura, která by měla být použita na obnovu městečka.