Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

25. srpna 2016

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), která zveřejnila svůj odhad vývoje spotřeby potravin v České republice za rok 2015. Oficiální data zveřejní Český statistický úřad až na podzim. 
          Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se podle této zprávy loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Více se jedlo i ovoce, méně ryb. Došlo k poklesu spotřeby hovězího masa o 2,5 procenta, ale výrazně se zvýšila spotřeba drůbeže o 9,1 procenta i vepřového masa (o 2,9 procenta). I tak patří Češi v porovnání s ostatními evropskými státy k podprůměrným jedlíkům masa. Průměr EU byl podle posledních dat 83 kilogramů na osobu a rok.
Přes nejrůznější programy na podporu konzumace ryb se jejich spotřeba loni v ČR snížila o dvě procenta na 5,3 kilogramu. Ministerstvo zemědělství sice letos opět spustilo kampaň Ryba na talíři, která stála sedm milionů korun a měla Čechy motivovat k větší spotřebě sladkovodních ryb, avšak velkého úspěchu nedosáhla. Zřejmě proto, že se opět a opět nesmyslně opírá o propagaci kaprů a amurů, kdežto okouny, líny a pstruhy vynechává. 
         Češi loni snědli meziročně o 4,2 procenta více čerstvých mléčných výrobků, zájem se nejvíce zvedl u tvarohových dezertů, smetanových krémů a jogurtů. Přitom stoupla spotřeba přírodních sýrů, spotřeba tvarohů stagnovala a u tavených sýrů prý došlo ke snížení spotřeby, což je chválkyhodné, protože pokud jde o tyto nepříliš kvalitní sýry, byli jsme v konzumaci první na světě. 
Celková spotřeba mléka a mléčných výrobků vzrostla o 2,4 procenta. Češi také jedli více másla a sádla, naopak méně rostlinných jedlých tuků a olejů.
         Zajímavé je sledovat, kolik Češi a Češky snědí během roku například telecího masa. Je to pouhých deset deka na hlavu! Meziročně tento stav trvá, v roce 2014 to bylo stejné! Srovnáme-li to s vepřovým masem, je to více než čtyřistakrát méně! A spotřeba vepřového přitom ještě neustále roste. Zato spotřeba ryb neustále klesá, loni to bylo 5,3 kg na hlavu, o deset deka méně než předloni. Zajímavé je, že klesá spotřeba brambor (ze sedmdesáti kil na 61,4).  Zvyšuje se spotřeba ovoce – a to jak domácího, tak jižního.