Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

11. srpna 2016

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že inspektoři Michelinu ocenili v nedávno vydané publikaci věnované Singapuru poprvé také dva pouliční stánky. Hvězdičku Michelin získaly singapurské stánky: jeden se jmenuje Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle a druhý má název Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. Tyto dvě pouliční prodejny jídla jsou tedy prvními držiteli michelinské hvězdy ve své kategorii. Tento překvapivý ortel radikálně mění dosavadní způsoby oceňování. Zatím získávaly hvězdičky pouze restaurace umístěné uvnitř budov, kde hosté seděli na židlích u stolů. Nyní poprvé se může hvězdičkou od Michelina pyšnit stánek, který poskytuje pouze jídlo bez servisu a bez možnosti sníst si ho přímo na místě.
          Singapur je první zemí jihovýchodní Asie a teprve čtvrtou zemí celého kontinentu, kterou hodnotili michelinští inspektoři. Ač se to zdá skoro neuvěřitelné, je pravdou, že v této nevelké zemi existuje více než 6.000 stánků, u nichž se kolemjdoucím prodávají nejrůznější pokrmy. Kupující je pak jedí vestoje, z ruky.
          Majitel jednoho ze stánků uvedl, že je oceněním nesmírně poctěn. Doufá, že mu michelinská hvězdička pomůže přitáhnout mladé zájemce nejen o jeho pokrmy, ale že také upoutá žádoucí pozornost na pouliční vaření, které je doposud spíše doménou starších kuchařů. Ti mladí o něj příliš nestojí.
          „Mám z toho opravdu velkou radost. Nikdy jsem netušil, že se tento typ stravování dočká světového ocenění. Snad to tak budou vnímat i další generace,“ uvedl Čan Hon Meng před svým stánkem.
           „Myslím si, že si tento stánek ocenění doopravdy zaslouží,“ uvedl jeden z hostů Roy Seeto, který se zde stravuje pravidelně.
           A skutečností zůstává, že jen těžko si vyzkoušíte nějaký michelinský podnik levněji, než právě v Singapuru. Jednapadesátiletý kuchař totiž nemá v plánu zdražovat. Kuře s rýží, které je jeho nejpopulárnějším pokrmem, servíruje denně během oběda asi 150krát. A cena? V přepočtu jen asi 45 korun!!!