Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

14. července 2016

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne jsou zprávy o výskytu nejrůznějších hub. Nacházím je na internetu pod rozličnými názvy, ovšem už i některé speciální houbařské stránky podléhají podivným vlivům blogerů-magorů, takže se tam můžete například dokonce setkat s propagací Putina. Takže většinou nesleduju zprávy, podle nichž se tam a tam našlo to a to, mívají totiž minimální hodnotu. Tihle amatérští houbaři v podstatě ani nerozeznají druhy hub a vyjadřují se velmi povšechně a nedůvěryhodně. Ale sleduju například zajímavou stránku Kudlův atlas hub, na níž se objevují krásné fotografie s datem pořízení. Tak třeba z minulých dnů je zde parádní fotka Ďubkatce pohárkovitého (Coltricia perennis) nebo Muchomůrky ryšavé (Amanita fulva).  Pan Kudláček potkal a nafotil hřib smrkový, hnědý, žlutomasý a žlučový. Našel také kováře, křemenáka březového, kozáka, klouzky a ryzce syrovinku. Začaly růst holubinky, například mandlová, trávozelená, tečkovaná, smrdutá, ale také je v lesích muchomůrka růžovka, šedivka a plavá. Nejvíce je čechratek černohuňatých a penízovek širokolupenných. Z chorošovitých našel pan Kudláček hnědáka Schweinitzového. Takže přestože je na většině Čech a Moravy sucho (chtělo by to řádně zapršet), s houbami to není až tak tragické.
        Houbařských webů je víc a víc, za zmínku určutě stojí www.myko.cz, který provozuje Česká mykologická společnost. Na serveru Magazín.softimage.cz můžete pravidelně nacházet tzv. Mykomapu. Plné zajímavých informací jsou rozsáhlé stránky Houbař.cz. Jeden z největších zdarma dostupných katalogů hub na internetu naleznete na Atlashub.wz.cz. V katalogu je více jak 120 hub a ty jsou doplněny o podrobné popisy a obrázky. 
        Pokud jde o mne osobně, našel jsem v jižních Čechách (kromě obligátních růžovek a suchohřibů) také několik hřibů kolodějů (Suillellus luridus), dokonce i v trávě přímo před vrátky mého domu. Řádně jsem je podusil a byly vskutku velice chutné.