Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

19. května 2016

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne bylo vyhlášení vítězů ankety Zlatý kuchař 2015, pořádané časopisem Gastro&Hotel. Šlo už o třetí ročník této ankety, kterou jsem pomáhal vytvořit a jsem jejím garantem. Anketa se liší od ostatních tím, že v ní hlasují pouze odborníci, tedy lidé vesměs z řad gastronomických novinářů, ale ne lidé přímo zúčastnění na gastronomickém provozu, tedy ne kuchaři nebo manažeři.
             Anketa je rozložena do několika kategorií, v každé se hlasuje zvlášť.
             V kategorii Zahraniční kuchař zvítězil Paul Day (Sansho), který získal tuto cenu už loni, tehdy ovšem se o ni musel dělit s Ricardem Lucquem, nyní ji má jen pro sebe.
             V kategorii Objev roku zvítězil Ondřej Koráb (restaurace Le Grill v hotelu The Mark Luxury v Hybernské ulici), jenž je považován za budoucí velkou hvězdu. Stojí za pozornost, že už pracoval pod takovými hvězdnými šéfkuchaři jako je Heston Blumenthal v Londýně nebo Daniel Boulud v New Yorku.
              V kategorii Hvězda gastronomie letos zvítězil (a do Síně slávy byl zařazen) Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial), který se bohužel kvůli svému pracovnímu pobytu ve Španělsku nemohl předávání zúčastnit, ale poslal alespoň pozdrav a poděkování. Loňský držitel tohoto titulu Jaroslav Sapík tedy předal cenu mně – a já jsem slíbil, že ji Zdeňkovi co nejdřív doručím.
              A nakonec to nejlepší: v hlavní kategorii Zlatý kuchař 2015 byla udělena cena šéfkuchaři pracujícímu na českém území, který v uplynulém roce podle odborníků nejvíce zaujal svou kreativitou a kvalitou svých pokrmů.
              Letos se držitelem této významné ceny stal Jan Punčochář (Grand Cru), v minulých ročnících vždy třetí. Předstihl tedy minulé vítěze Romana Pauluse a Oldřicha Sahajdáka. Na dalších místech se umístili Jiří Štift, Radek David, Pavel Sapík, Miroslav Kalina, Michal Göth, Jiří Král, Zdenek Pohlreich, Jaroslav Sapík, Marek Raditsch, Martin Svatek, David Šašek, Michal Černý, radek Benetka, Marek Šáda, Titus Eliáš, Jan Kaplan, Petr Fučík, Martin Štangl, Přemysl Forejt, David Špidra, Radek Kašpárek, Jan Všetečka, Jan Štěrba a další.