Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

5. května 2016

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva uveřejněná v italském deníku Corriere della Sera. Píše se v ní o studii kanadských vědců, publikované v časopisu American Journal of Clinical Nutrition, která přináší zcela nový pohled na konzumaci luštěnin.
         Podle této studie zvyšují fazole, hrách, zelený hrášek a čočka nejen důležitý pocit sytosti, ale také za daleko přijatelnějších podmínek pomáhají snížit tělesnou hmotnost. Stačí zařadit je do dietního programu a důsledně tento program dodržovat. Konzumace 130 gramů luštěnin denně prý dokáže každý den snížit hmotnost až o 0,34 kilogramu. Výzkum nemocnice svatého Michala v Torontu byl založen na předchozí analýze Centra pro výživu téže nemocnice, podle něhož ten, kdo často jí luštěniny, má větší pocit sytosti (o 31%), než ten, kdo dodržuje běžnou dietu. Konzumace luštěnin má rovněž tu výhodu, že snižuje „špatný“ cholesterol. Vedoucí skupiny vědců Russell de Souza tvrdí, že jen 13% Kanaďanů jí fazole a další luštěniny každý den a většina z nich sní méně než jednu porci. Vědci analyzovali výsledky 21 klinických experimentů na 940 dospělých mužích a ženách. Všichni zaznamenali pokles hmotnosti, když jedli denně jednu porci (v průměru 340 gramů) luštěnin. Přitom nemuseli vynakládat žádné zvláštní úsilí, jestliže se chtěli vyhnout konzumaci jiných potravin. Luštěniny je dostatečně nasytily. Podle Russella de Souzy je 90% pokusů o zhubnutí neúspěšných a končí návratem k původní váze, často z důvodu pocitu hladu a nezadržitelné touhy po jídle. Po konzumaci luštěnin však toto nebezpečí nenastává. Denní porce luštěnin snižuje chuť k jídlu (nutkání jíst) až o třetinu.
          „Pokles hmotnosti sice není tak výrazný jako u jiných diet, avšak pouhým zařazením luštěnin lze nejen zhubnout, ale také, což je mnohem důležitější, nenabrat zpět shozené kilogramy,“ vysvětluje Souza.
          Studie také ukázala, že jedna porce luštěnin denně snižuje špatný cholesterol (LDL), a tedy snižuje riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. Letošní rok vyhlásila OSN za rok luštěnin. Jsou to cenné potraviny, protože mají nízký glykemický index a mohou zcela nebo částečně nahradit živočišné proteiny a „špatné“ tuky (saturované nebo transmastné kyseliny).
          „Trochu jsme zapomněli, co to jsou luštěniny,“ uvádí Andrea Ghiselli z Rady pro výzkum v zemědělství a analýzy zemědělské politiky (CREA) v Římě. „Jíme jich v průměru mnohem méně než jednu porci týdně a konzumuje je jen třetina dospělých. Ti, kdo je do svého jídelníčku zařazují, je většinou považují za pouhou přílohu. Nicméně luštěniny mohou být považovány za hlavní chod i za doplněk ostatních pokrmů. Mohou být konzumovány v nejrůznější podobě. Jednou z výhod luštěnin je jejich působení na pocit sytosti: proteiny a vláknina jsou dosti sytivé a mohou nahradit maso, které pojídáme až příliš často. Luštěniny však především mají mimořádně zajímavý metabolický účinek: mají nízký glykemický index a mohou jej snížit u celého pokrmu. Zejména však přispívají k tomu, co se nazývá second meal effect, což znamená nejen snížení glykemického indexu pokrmu, který je obsahuje, ale také vliv na následující jídlo: mají vliv na hmotnost a na omezení rizika vzniku cukrovky.“
          Jestliže zvýšíme konzumaci luštěnin na tři porce týdně (tím, že je nejen připojíme k obvyklému pokrmu, ale že je pojídáme i jako hlavní jídlo), můžeme pozorovat příznivé působení nejen na hmotnost (pokud to s ostatními potravinami nepřeháníme), ale také pokud jde o spotřebu vlákniny, snížení příjmu saturovaných tuků a soli a snížení hladiny „špatného“ cholesterolu.