Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

24. března 2016

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je informace o používání a účincích houby zvané Ganoderma lucidum (česky Lesklokorka lesklá), která obsahuje téměř 200 výživných látek, důležitých pro náš organismus. Nejdůležitejší z nich je organické germanium, které v přírodě patří mezi nejléčivější účinné látky. Houba Ganoderma je ve většině českých houbařských knih uváděna jako nejedlá, avšak jde o léčivou houbu, která nemá vedlejší účinky ani při dlouhodobém užívání. Zlepšuje všeobecný stav organizmu, jeho samoléčící schopnosti. 
            A co je na této zprávě aktuální? Inu způsob, jakým můžete Ganodermu konzumovat: v kávě! Ke kvalitní kávě Arabica, pocházející z Brazílie, se přidává extrakt z Ganodermy – proto si ji můžeme koupit jen v instantní formě. Výsledný produkt je jedinečný jak chuťově, tak i svým pozitivním účinkem na organizmus, díky blahodárnému působení houby Ganoderma. Každé ráno si prostě dáte svou obvyklou kávičku, jenže s Ganodermou. A léčíte se.
           V Japonsku se této houbě říká „zázračná“ Reishi. Ve staré Číně se používala už před čtyřmi tisíci let, patří mezi nejstarší přírodní léčiva tradiční čínské medicíny, čínsky se nazývá Lingzhi, což se dá volně přeložit jako „božská houba nesmrtelnosti“. Číňané tvrdí, že tato houba zachovává mládí a její pravidelné užívání zajistí dlouhý život. V posledních letech byl zahájen vědecký výzkum a konečně bylo odhaleno tajemství výjimečné účinnosti: Ganoderma čistí krev, zlepšuje kvalitu buněk, detoxikuje, nemá močopudné účinky, chrání játra, reguluje činnost střev, podporuje srdeční činnost, reguluje krevní tlak, má uklidňující, kašeltlumící a odhleňovací účinky - a kromě toho také omezuje růst nádorů. Harmonizuje činnost orgánů, zvyšuje jejich přirozenou samoléčící schopnost. Pomáhá uchovat zdravý vzhled, zlepšuje slabou fyzickou kondici a posiluje imunitní systém. Možná to zní zvláštně, ale Ganoderma má dvojí možný účinek: může zvýšit, ale i snížit krevní tlak - podle potřeby organizmu. 
           Ganoderma lucidum je choroš s červenohnědým vějířovitým kloboukem, rostoucí nejčastěji na pařezech listnáčů v teplejších krajích. U nás se objevuje méně cenná Ganoderma applantum. Divoce rostoucí Ganoderma lucidum je velmi vzácná, její sběr je obtížný. Když už ji někdo najde, nepodaří se mu obvykle zpracovat houbu tak rychle, aby její  léčivý účinek nezeslábl následkem zestárnutí. Ganoderma velmi brzy tvrdne na povrchu a může se dokonce stát i jedovatou. Jakákoliv kontrola jakosti byla nemožná kvůli nesystematičnosti sběru. Japonci však vymysleli v roce 1970 způsob, jak Ganodermu pěstovat. Pod vynálezem je podepsán Yukio Naoi, jeden z techniků výzkumného potravinářského ústavu university v Kjótu. Tento muž úspěšně aplikoval metodu pěstování Ganodermy oddělováním spor. Tato metoda byla pak v roce 1975 zavedena v Číně. Jelikož jsou zdejší klimatické a půdní podmínky mimořádně příznivé, metoda se velmi úspěšně rozšířila po celé zemi a okolí. Dnes je největším světovým pěstitelem (a výrobcem produktů) firma DXN. Ve více než 100 zemích světa se prodávají její výrobky, má více než 4 milióny stálých zákazníků. Plantáže DXN v Malajsii zabírají 70 hektarů. DXN obdržela certifikát o potvrzení kvality od Lloyd´s v červenci  2000. Certifikát potvrzuje, že všechny fáze pěstování Ganodermy vyhovují normě a všem požadavkům, které stanovilo Ministerstvo ochrany životního prostředí. V roce 2007 malajské Ministerstvo hospodářství akreditovalo plantáže Lingzhi firmy DXN do Malajského bioprogramu, což znamená, že vyhovují bio normě a nárokům. 
          Nás ovšem zajímá nejvíc ta káva. Káva s Ganodermou od firmy DXN neobsahuje žádná umělá barviva, ani konzervační a chuťové látky. Neutralizuje v organizmu nahromaděnou kyselost, zabraňuje pálení žáhy. Při jejím pravidelném a výlučném užívání (pokud si chcete ověřit její skutečný účinek, nepijte jiný druh kávy!) si můžete upravit krevní tlak. Mohou ji pít i lidé, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem. 

          Káva DXN s výtažkem z Ganodermy je momentálně v ČR prodávána v šesti druzích. Na českém trhu například balíček káv s Ganodermou nazvaný Zhino a obsahující 12 sáčků, každý váží 18 gramů. Tento balíček stojí 440 Kč. Velký balíček Lingzi stojí 960 Kč. Balíčky prodává mimo jiné také prodejna Samyco v Lipové ulici, Praha 2.