Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

10. března 2016

Dernier Cri



Žhavou novinkou posledních dnů je vyhlášení výsledků Michelin v kategorii Main Cities of Europe, do níž je zařazena také Praha. Letos bylo kolem tohoto vyhlašování dost zmatků, pořád nebylo jasno, jestli publikace vyjde v určeném termínu. Stránky Michelinu odkazovaly na datum 7. května. A česká kancelář Michelinu tvrdohlavě mlčela. Nebylo možné se do ní dovolat. Daniel Cahel, který tam dlouho pracoval a byl spolehlivý, najednou zničehonic zmizel. Avšak nakonec se výsledky přece jen opravdu objevily a s nimi i překvapující zpráva o novém držiteli michelinské hvězdičky v Praze. La Degustation a Alcron si své hvězdy podržely, avšak je tu opravdu jedna nová! Není to však Honza Punčochář v Grand Cru, jak všichni odborníci čekali, nýbrž Radek Kašpárek v nové restauraci Field. Nechtějte po mně mé osobní hodnocení, ještě jsem tam nebyl. Jediné, co mohu říct, je fakt, že Kašpárek nikdy nepracoval v cizině, což ho v branži poněkud dehonestuje. Pamatuju si na dobu, kdy v restauraci Aria pracovalo duo Šašek a Kašpárek, což mezi novináři vzbuzovalo velké veselí. Nicméně panu Kašpárkovi gratuluju, samozřejmě, je to významné ocenění nejen pro samotnou restauraci, ale i pro Prahu jako takovou. Podle mého názoru už měla mít Praha jednohvězičkových podniků nejméně deset a aspoň jednu dvouhvězdičkovou. Mezi tzv. „bibovské“ podniky (označení Bib znamená, že v té restauraci se „vaří dobře za přiměřené ceny“) se nově dostala Maso a kobliha, kterou vede (vedle protějšího Sansha, kde má rovněž Biba) Angličan Paul Day.