Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

3. března 2016

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že na tradiční party po vyhlašování filmových Oskarů v Los Angeles (které proběhlo v noci z neděle na pondělí našeho času) servíroval šéfkuchař Wolfgang Puck pozvaným celebritám 5000 miniaturních čokoládových figurek Oskarů pokrytých 24karátovým zlatem. Zlato bylo samozřejmě jedlé - a v kombinaci s čokoládou prý chutnalo výborně. 
        Ryzí zlato bývá součástí pokrmů už od nepaměti. Vždyť už v Petroniově Satyrikonu (napsaném na počátku našeho letopočtu) se popisuje hostina u zbohatlíka Trimalchiona, jehož kuchaři zlatili kdeco. Také nejslavnější italský šéfkuchař Gualtiero Marchesi má na jídelním lístku své římské restaurace šafránové rizoto s plátky jedlého zlata. 
        Filmaři a herci, kteří si domů neodnesli ocenění v podobě pozlacené sošky, si mohli alespoň pochutnat na její čokoládové minikopii. Slavnostní menu na události zvané Governors Ball nabídlo hostům kromě zlacené čokolády i 500 humrů, asi 40 krabů kamčatských a 35 divokých lososů. Hosté, kteří dávají před plody moře a rybami přednost masu, si mohli dopřát jeden z 2000 miniburgerů a jako sladkou tečku skvělé koblížky minidonuts, jichž cukráři napekli několik tisíc. Mezi tradičně nejoblíbenější pokrmy na této party patří každoročně Puckův kuřecí koláč, macesy ve tvaru Oscara s uzeným lososem navrchu a pečené brambory s kaviárem.
           Puck je šestašedesátiletý rodák z Rakouska, jeho restaurace Spago patří mezi nejoblíbenější v LA. Společně s Němcem Joachimem Splichalem (majitelem restaurace Patina) byl v devadesátých letech u zrodu new californian cooking, tedy stylu vaření, v němž se využívá jak mořských živočichů (seafood), tak principů francouzské a asijské kuchyně, včetně originálního koření.
           Ceremoniál se v posledních letech tradičně koná v Dolby Theater. Sál Governors Ball, kde se koná závěrečná party, je nedaleko. Jeho zdi byly letos vyzdobeny černobílými kresbami hollywoodských legend i oscarových kandidátů 88. ročníku. O 1500 hostů se staralo 900 členů personálu. Otevřeno bylo 2400 lahví šampaňského Piper-Heidsieck a 2700 lahví kalifornského vína z vinařství Sterling Vineyard. Kdo má raději koktejly, mohl si dát drink s názvem Golden Goose Fizz, pro který bylo připraveno 120 lahví skotské whisky.
         Producentka akce Cheryl Cecchettoová komentovala večírek takto: „Před šestadvaceti lety se konal po vyhlašování Oskarů první večírek v restauraci Spago. Hosté seděli u několika stolů, byla to v podstatě intimní akce. A podívejte se, kde jsme teď!“ 
         Wolfgang Puck prohlásil: „Lidé přijdou rovnou z ceremoniálu a každý je hladový. Za ta léta, co vařím pro pooscarovou party, jsem se nesetkal s nějakými přemrštěnými požadavky hvězd. Já jim neříkám, jak mají točit, a ony mi zase neříkají, jak mám vařit.“