Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

18. února 2016

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o úmrtí muže jménem Antonio Docampo García. Tento Španěl se dožil 107 let! Avšak co je na tomto případu zajímavé a doslova šokující, je přiznání jeho příbuzných: Antonio od svých dvaceti let nikdy nepil vodu! Pil však hojně a často červené víno! Muž galicijského původu ignoroval všechny odborné teorie o správné výživě, ba dokonce jimi opovrhoval. Pro všechny odborníky na zdravý životní styl je to jistě dosti znepokojivá informace. Antonio prý vypil každý den aspoň čtyři lahve kvalitního červeného vína! Obvykle prý (podle svědectví jeho příbuzných) vypil dvě lahve vína k obědu a další dvě k večeři. A nepopíjel prý víno jen tak po doušcích, jak to milovníci vína dělají. Nebylo pro něho ničím neobvyklým vypít litr a půl vína naráz! Antoniův syn Miguel Docampo López prohlásil, že jeho otec běžně vypil asi 200 litrů vína za jediný měsíc. A nikdy ani sklenku vody!
          Antonio Docampo García pocházel z města Vigo v severozápadním Španělsku. Měl vlastní vinici a byl zakladatelem vinařské společnosti Bodegas Docampo. Tu nyní řídí jeho synovec Jerónimo Docampo. Většinu vyprodukovaného vína Antonio prodával, ale vždy si nechával určité menší množství sám pro sebe. Když vyprodukoval 60.000 litrů vína, nechal si tři tisíce litrů pro sebe. 
          A ještě jedna aktuální zpráva: devadesáti let se v plném zdraví dožil Paul Bocuse, legendární šéfkuchař, jehož restaurace v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu drží tři hvězdičky od Michelina už rekordních 51 let! A tento muž podle vlastních slov pije denně aspoň půl litru dobrého vína!

          Pro české labužníky mohou mít tyto zprávy význam přímo zásadní: Každý den se totiž objevují v našich médiích zcela zaručené zprávy o výsledcích odborných studií dietologů a vědců všeho druhu, v nichž se oznamuje, co by měl člověk jíst a pít, aby si prodloužil život a ubránil se nemocem. Nedávno jsem četl, že dospělý člověk by měl vypít každý den litr zeleného čaje a kromě toho ještě další tři litry pramenité vody! A měl by se vyhýbat alkoholu a kávě! Bouřlivé diskuse vedou vegetariáni s milovníky masa, abstinenti s milovníky vína nebo piva. Zdá se, že nás už nic v tomto směru nepřekvapí. Leda snad zpráva, že se dožil stovky nějaký Čech, který nikdy nepil vodu, nýbrž zásadně pouze pivo!