Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

11. února 2016

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o dvou mladých Rakušankách, které vynalezly a začaly vyrábět přístroj pro domácký chov moučných červů. Jejich přístroj má bílou barvu a moderní design. Pojmenovaly ho Stolní úl a mohou na něm každý týden vyrobit až půl kilogramu moučných červů, které lze konzumovat smažené nebo je usušit a vyrobit z nich moučku. Larvy se umístí do horní části přístroje, kde rostou a rozmnožují se. Jakmile dosáhnou velikosti tří centimetrů, proklouznou automaticky do dolní zásuvky, odkud jsou pak odebrány ke kuchyňské úpravě. Obě dámy tvrdí, že larvy moučných červů jsou plné proteinů a mohou být velmi ekologickou alternativou masa.          Pětadvacetiletá Katharina Ungerová a osmadvacetiletá Julie Kaisingerová nyní přesídlily do Číny, kde se budou přístroje vyrábět. Zatím bylo prodáno 200 kusů, každý za 459 eur (asi 12.400 Kč). Projekt je podporován Organizací pro výživu a zemědělství (FAO), která se domnívá, že touto cestou lze vyřešit potravinovou krizi zejména v Africe. Hmyz už prý nyní denně pojídají více než dvě miliardy lidí, zejména pak v Asii, v Africe a v Jižní Americe.
         Ve starověkém Řecku a Římě se larvy konzumovaly často, například Aristoteles se ve svých spisech přiznává, že mu velice chutnaly larvy cikád. Entomofagie, tedy pojídání hmyzu, je nyní v Evropě a Severní Americe opět na vzestupu. Některá lahůdkářství a luxusní restaurace nabízejí červy sušené či smažené, ale i jiné pochoutky z hmyzu. Nikdo však až dosud nepomyslel na to, že by si mohl vyrábět červy doma v kuchyni. Mouční červi se živí organickým odpadem, takže jejich chov by mohl snížit množství odpadků, které domácnost produkuje. Mouční červi obsahují stejně proteinů jako hovězí maso, ale více vitaminu B12 než vejce a více vlákniny než brokolice. Mnozí lidé však teprve musejí překonat odpor proti chovu a pojídání masitých červů. 
        „V budoucnu budou hmyz jíst všichni, nebo téměř všichni. Už dnes lidé v průměru snědí půl kilogramu hmyzu ročně, aniž to vědí - ať už v čokoládě nebo v ovocném džusu,“ tvrdí Kaisingerová.
         Tato zpráva úzce souvisí s další žhavou novinkou. Produkce masa v České republice se loni vrátila k meziročnímu poklesu, snížila se o 0,8 procenta na 447 651 tun. Klesla výroba vepřového, skopového, kozího a koňského masa. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.Ceny, za které prodávají chovatelé jatečná prasata, klesly loni o 12%. Dovoz vepřového masa od roku 2014 opět roste. Živá prasata se dovážela hlavně z Německa, Španělska a Polska. 

         To ovšem dostatečně vypovídá o nesmyslnosti české zemědělské politiky. Zatímco pěstování rostlin určených pro přidávání do pohonných hmot je vládou podporován, pěstování plodin určených k výrobě potravin vláda nijak nepodporuje, stejně jako chov jatečních zvířat. V sousedních zemích (například v Polsku a Německu) je to však naopak.