Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

28. ledna 2016

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva poradenské společnosti KPMG, která uskutečnila průzkum na téma „Jak se změnil život Čechů od roku 1990 do roku 2015“? Zpráva prý vychází ze statistických dat a výsledků různých průzkumů. Nás na této zprávě zajímaly hlavně údaje týkající se jídla a pití. Takže: Češi prý jedí víc ovoce, zeleniny, těstovin a drůbežího masa než v roce 1990. Pijí ale také víc lihovin a vína. Konzumace masa se v České republice za 25 let značně snížila. Místo sta kilogramů ročně konzumují české rodiny necelých osmdesát. Mnohem raději než dřív si dají ale drůbeží maso. Jeho spotřeba se zhruba zdvojnásobila, činí asi 25 kilogramů ročně. Zhruba o deset kilo ročně sní český občan méně brambor - 70 kilogramů. Naopak vzrostla spotřeba těstovin. Konzumace ovoce se zvedla z asi 60 kilogramů ročně na téměř 80. Podobné je to u zeleniny. Ryb a mořských živočichů se bohužel průzkum netýkal. To by nás ale zajímalo nejvíc!
         I když spotřeba vína na osobu podle průzkumu o čtvrtinu vzrostla, ve srovnání s litry vypitého piva je prý pořád jen „okrajová“. Ročně průměrný Čech vypije jen 20 litrů vína, avšak 147 litrů piva! Prudce se za čtvrt století zvedla konzumace balené vody a limonád. Od roku 2009 se prý lidé ale postupně znovu pomalu vracejí k neperlivé vodě z kohoutku.
         Zajímavé jsou rovněž údaje o cestování, protože i ty mohou leccos napovědět o tom, co Češi a Češky jedí a pijí. Podle průzkumu KPMG loni daleko víc Čechů a Češek trávilo volno v cizině než v roce 1990. Samozřejmě. Přibylo ale i těch, kteří nemají možnost na dovolenou jet. V roce 1993 se do ciziny v létě vypravilo 18% Čechů, v roce 2011 to bylo 39%. Zatímco v roce 1993 neměla možnost jet v létě na dovolenou (kamkoli) čtvrtina lidí, předloni to bylo 35% a v roce 2011 dokonce 39%! Že by? Největšími cestovateli jsme prý byli v roce 2008, kdy polovina z nás trávila hlavní letní dovolenou v zahraničí. 
        Podobný průzkum je velmi důležitý nejen ze sociologického hlediska. Je načase, aby se takového průzkumu konečně ujal seriózní sociologický tým a zjistil skutečně hodnověrné a přesné, fakty podložené údaje. Potřebujeme prostě něco jako legendární Kinseyho zprávu, jenže ne o sexu, nýbrž o jídle!