Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

3. prosince 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je vyhlášení výsledků oblíbené anktey Grand Restaurant (Maurerův výběr). Nejoblíbenější restaurací pro rok 2016 se stala restaurace Spices v hotelu Mandarin Oriental, kde šéfuje Jiří Štift a na repertoáru je především nápaditá asijská kuchyně, lépe řečeno variace na asijskou kuchyni. Zde je první jedenáctka:
Spices
Kristin Hrádek Děčín
Terasa u Zlaté studně
Alcron
Chateau Mcely
V Zátiší
Miura Čeladná
La Degustation
Koishi Brno
Borgo Agnese Brno
U dělové koule 1866 Jičín
           K tomu lze dodat pouze málo. Už několikrát jsem vysvětloval, že v této anketě jsou ve výhodě podniky zatím méně známé, které nepůsobí konkurenčně, nejsou tedy ve skutečnosti až příliš oblíbené a hlasuje pro ně minimální počet lidí. Jakmile totiž tyto podniky získají širší oblibu, jejich největší konkurenti okamžitě o nich sami hlasují a dávají jim velmi špatné známky. Vítězství Jiřího Štifta je však bezesporu zasloužené. Druhé místo téměř neznámé provinční restaurace je potvrzením mého názoru: Kristin Hrádek dostal pouze dobré známky od těch několika svých příznivců, kteří o něm vědí. Konkurence si ho zatím nevšimla, nebere ho jako soupeře. Příští rok už to bude jinak. Skoro každý rok se objeví na předních místech žebříčku nějaká taková hospůdka (loni to byla Farma Košík), která potom napřesrok zapadne do středu tabulky. Podobný případ je zajísté i úspěch restaurace U dělové koule v Jičíně. Potěšilo mě, že se do desítky propracovala Miura z Čeladné, jejíž šéfkuchař Michal Göth patří mezi nejlepší kuchaře v této zemi.
          Pro srovnání uvádím také žebříček, který vznikl hlasováním expertů. Chválím Pavla Maurera, že z hlasování vyřadil kuchaře a manažery či majitele restaurací, kteří jistě nemohou být dostatečně objektivní. A rozšířil tipy na deset od každého hlasujícího.
1)     La Degustation
2)     Alcron
3)     Kalina
4)     Terasa u Zlaté studně
5)     Grand Cru
6)     V Zátiší
7)      La Finestra
8)      Bellevue
9)      Chateau Mcely
10)    Koishi Brno

              K této tabulce dodávám, že já osobně jsem na první místo postavil Grand Cru s Honzou Punčochářem, na druhé Pot-au-feu s Janem Kracíkem (skončilo dvanácté). La Degustation, Alcron a Kalinu jsem dal hned za ně.