Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

19. listopadu 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou, která o sobě dala vědět už koncem minulého týdne, je skandál s italským olivovým olejem. Sedm známých výrobců olivového oleje v Itálii čelí vyšetřování kvůli podezření z klamání zákazníků. Testy totiž ukázaly, že tito výrobci velmi často prodávali olej nižší kvality jako nejkvalitnější extra panenský. Vyšetřovány jsou i dvě firmy, které dodávají olivový olej do českých obchodů. „Škoda způsobená tímto klamáním je obrovská, nejen pro spotřebitele, ale i pro celou zemi a pověst italských výrobků. Je to ostudný byznys, proti němuž musejí úřady rychle zakročit,“ citoval britský list The Daily Telegraph prezidenta sdružení spotřebitelů Rosaria Trefilettiho.
          Turínská prokuratura vyšetřuje společnosti Bertolli a Primadonna, jejichž oleje jsou v nabídce i v českých supermarketech, a dále firmy Santa Sabina, Antica Badia, Carapelli, Coricelli a Sasso. Výrobci jsou podezřelí, že vydávali méně kvalitní oleje za nejkvalitnější a také nejdražší extra panenský olej. Itálie je po Španělsku druhým největším producentem olivového oleje na světě. Extra panenský olivový olej (olio extra vergine di oliva) má typicky zelenou barvu a lisuje se z čerstvě natrhaných oliv absolutně za studena, bez použití jakýchkoliv chemikálií. Olivovníky by neměly být nikdy chemicky postřikovány, což je v nízkých nadmořských výškách problém, protože olivy jsou napadány muškami, které je napichují a tím kazí jejich kvalitu. Proto jsou za nejkvalitnější oleje považovány ty, jež se lisují z oliv olivovníků, rostoucích ve vyšších nadmořských výškách, kam už mušky nelétají.        
           Poprvé na tyto podvody upozornil na jaře časopis pro spotřebitele Il Test. Následné vyšetřování ukázalo, že z testovaných dvaceti výrobků jich devět nedosahovalo deklarované kvality, potvrdil celní úřad. Podle firmy Coricelli, jedné z nařčených, byly však dosavadní testy neprůkazné, protože je prováděli jen ochutnávači. „Tyto analýzy jsou považovány za nedostatečné pro posouzení kvality olivového oleje,“ uvedla společnost, která v této souvislosti podniká právní kroky a připravuje i vlastní testy. Italské potravinářství se už několikrát potýkalo s pochybnostmi kolem dodržování deklarované kvality výrobků. Pochybnosti se týkaly například šunky, prodávané pod názvem „parmská“, ačkoli byla vyráběná mimo oblast Parmy, dokonce prý až ve východoevropských zemích. Skandál také před pěti lety vyvolalo zjištění, že mozzarella deklarovaná jako „buffala“, tedy z buvolího mléka, je ve skutečnosti vyráběná z mléka kravského. Před čtyřmi lety zase vyšlo najevo, že některé láhve označené jako olivový olej z Itálie, byly naplněny olejem v jiné zemi, dokonce až v Africe. Olej byl samozřejmě méně kvalitní, ale levnější.