Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

29. října 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je pozvánka na výstavu, která bude otevřena 2. listopadu v Domě U zlatého prstenu (Týnská 630/6, Praha 1-Staré Město) a potrvá celé dva měsíce. Základem expozice budou sice fotografie Tomáše Berana, jež jsou součástí právě vydávané knihy Pražská kuchařka, avšak já osobně se nejvíc těším na dvacet historických jídelních lístků ze sbírky Romana Vaňka. Nejstarší jsou z let 1825 a 1826, jako zajímavost budou vystaveny také jídelní lístky prvních pražských vegetariánských restaurací z třicátých let minulého století. Roman, který je známý coby zakladatel Pražského kulinářského institutu a autor a moderátor oblíbených internetových pořadů (Peklo na talíři, Jídlo, s.r.o.), je zároveň autorem zmíněné knihy. Pražská kuchařka má téměř sedm set stran a kromě textu (devadesát příběhů a asi padesát receptů) je v ní 700 fotografií Tomáše Berana. Kniha chce zachytit „pomyslný zlomek času“ a ukázat, jak lidé v určité době pracovali a smýšleli, jak vypadali a co vařili. Na fotografiích jsou zachyceni ti, kteří v určitém časovém výseku sehráli významnou roli v pražské gastronomii. Nejde jen o majitele hospod a restaurací, ale i o kuchaře, pekaře, lahůdkáře, cukráře, řezníky, uzenáře, vinaře, pivaře, baristy či kavárníky. „Téměř stovku fotografií si budou moci zájemci zakoupit. Výtěžek bude věnován nadačnímu fondu Kolečko, který pomáhá dětem postiženým následky dopravních nehod,“ řekl Vaněk. „Náš institut tento fond podpoří šekem na 100 tisíc korun, aby se vytvořil určitý základ pro charitu,“ dodal Vaněk, známý i jako sběratel historických kuchařských knih. Výstavní prostory v domě U zlatého prstenu jsou součástí Galerie hlavního města Prahy.