Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

3. září 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou je zpráva, kteou vydaly společně internetová televize Stream, deník Právo a server Novinky.cz. Tyto instituce nechaly v nezávislé laboratoři otestovat jedenáct druhů jahod, nabízených našimi prodejci. Jahody patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem vitamínu C. Ten je pro naše zdraví nepostradatelný z mnoha důvodů, a pokud nám chybí, zaděláváme si na vážné zdravotní problémy. Samozřejmě je nejlepší přijímat ho z přírodních zdrojů. Nejvíc vitamínu C je v jahodách čerstvých, tepelně nezpracovaných. Pro jeho zachování je pak lepší ovoce zamrazovat než třeba zavařovat. Jak se ale ukázalo, v jednotlivých druzích i čerstvých jahod se množství vitamínu C zásadně liší. Co se týče mikrobiologie, dopadly testované jahody dobře. Neobsahovaly koliformní bakterie, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Ty se do plodin dostávají, pokud zemědělci hnojí pole kontroverzními výkaly. Testované jahody nedopadly nejhůře ani z hlediska obsahu plísní. Horší to však bylo s kvasinkami. Ty se objevují v nepříliš čerstvých jahodách, které už začínají, lidově řečeno, „pracovat“. U testovaných jahod to je nejspíš ukazatelem toho, že mezi jejich sklizením a prodejem uběhla delší doba, nebo nebyly dobře převáženy a skladovány. Obranou prý je, když si tyhle jahody přeberete a dostatečně opláchnete. Pokud jde o pesticidy, splňovaly sice kontrolované jahody příslušnou legislativu Evropské unie, avšak nejhorší z nich – rakloprid (látka, která je v USA označená jako pravděpodobný karcinogen) nebo pesticidy tetrakonazol a boscalid (které jsou někdy označovány jako zdraví nebezpečné) se přece jen ve zkoumaných jahodách tu a tam objevovaly. Vítězi testu jsou španělské jahody prodávané v Tesco Expres, které obsahovaly jen malé množství některého z testovaných pesticidů. Jen jeden pesticid v malém množství obsahovaly i jahody od firmy Berry Servis z Globusu. Oboje jahody by tak mohly jako jediné testované jíst i malé děti. Vítezi testu se staly jahody prodávané v Tesco Expresa a dodávané španělskou firmou Dia Fruits Group. Podobně dobré hodnocení měly i jahody dodané firmou Berry Servis a prodávané v Globusu. Naopak propadákem testu byly jahody prodávané v Albertu a dodané firmou Bakkerbarendrecht z Holandska.