Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

6. srpna 2015

Dernier cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že „selské mléko“ prodávané pod názvem Ježkův statek nepochází z farmářské produkce, nýbrž z velkovýroby. Není tedy „selským mlékem“ a jeho původ je průmyslový. Toto „selské mléko“ nepochází od krav volně chovaných a pasoucích se na loukách nějakého statku, nýbrž od krav chovaných ve stájovém velkochovu, které trávu nikdy neviděly. Žádný statek. Mléko je po nadojení posíláno do velké mlékárny v Polné, která patří k největším mlékárnám na Vysočině. Má roční produkci 19 milionů litrů mléka, mezi nimiž je i mléko s označením Ježkův statek. Mnozí spotřebitelé se cítí oklamáni, protože takto označené mléko nepochází ze skutečného statku. Firma Ježkův statek původně sídlila pod kopcem Ježek v Bohdalíně u Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku. Nyní působí v Kamenici. Firma pod názvem Ježkův statek však prodává své potraviny v sítích prodejen výrobků od malých výrobců, kterým mnozí nepřesně říkají „farmářské prodejny“. Na etiketách výrobku nazvaného „selské mléko“ je sice pravdivě uvedeno místo výroby: Mlékárna Polná, avšak prodejci se přesto tváří, že jakýsi Ježkův statek skutečně existuje. To však není pravda. Zástupci firmy se brání, že na etiketě uvádějí pravdivě výrobce a že mléko skutečně vyhovuje označení „selské“, neboť po nadojení od krávy není nijak odtučněno, je pouze pasterováno. Tím se prodlouží jeho trvanlivost a zlepší jeho chuť. Do mléka prý nejsou přidávány žádné přísady. Selské mléko sice původně vyráběla malokapacitní Sýrárna bratří Brunnerů v Jarošově nad Nežárkou, potom však výroba z kapacitních důvodů přešla do Polné. „Pokud má značka Ježkův statek obchodní sílu, proč ji odmítat?“ diví se obchodníci. Opět ryze český příběh. Podotýkám, že kvalita onoho „selského mléka“ nemusí být špatná. Avšak název je prostě lživý a zavádějící – a to by nemělo být tolerováno.