Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

27. srpna 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou posledních dnů je zpráva serveru Bloomberg, že v roce 2014 bylo poprvé snězeno více ryb chovných než ryb lovených. Zpráva není zcela přesná, neboť se zmiňuje pouze o rybách ulovených v „přírodních mořích a oceánech“ a jako protiklad uvádí „vodní farmy“. Může ovšem jít o nepřesný překlad. Také tvrzení že „akvakultura se stává obřím byznysem“ by si asi zasloužilo upřesnění. Jisté ovšem je, že konzumace ryb v posledních letech roste – a to dokonce daleko rychleji, než je to u hovězího, vepřového nebo drůbežího masa. Bloomberg tvrdí, že celosvětově přibývá uvědomělé populace, která se snaží jíst zdravě a stále více uznává zdravotní benefity z konzumace ryb. Ryb v mořích však rapidně ubývá, jednak vinou vzrůstajícího lovu, jednak vinou přírody samotné, znečištění moře apod. Umělý chov ryb se tak stal zcela novým výnosným byznysem. Farmy vznikají nejen v uměle vytvořených vodních nádržích, ale také na jezerech, ve velkých řekách nebo v pobřežních vodách. Jde většinou o sádky, jimž se říká „pohyblivé“, neboť nemají pevné stěny a jsou do velké vodní plochy pouze ponořeny. Tak se chovají ve Vietnamu například ryby, jimž se u nás říká Pangasius. Vyrůstají sice v tekoucí vodě (i když prý v nejšpinavější na světě), avšak čelo plovoucí sádky je pevné, takže ryba nemusí čelit silnému proudu, nemá potřebný pohyb a rychle přibírá na váze. Rybí farmy existují však i v čistém a zdravém prostředí, je jich ovšem výrazně méně než těch „nečistých“. Nejvíc farem je prý v Norsku a Kanadě. Do byznysu s rybími farmami se dokonce dala i kanadská firma Cargill, která byla mnoho let největším obchodníkem s obilím! Ekologové a ochránci zvířat se však na rybí farmy nedívají s takovým nadšením jako obchodníci. Umělé vody jsou pro ně nepřirozeným prostředím, ve kterém ryby velmi trpí. V oceánech nebo mořích se totiž orientují v širokém prostoru všemi svými smysly a ve výrazně ohraničených vodách rybích farem, kde jsou těla obratlovců stísněná, prý mohou ryby dokonce zešílet. Ochránci přírody kritizují farmáře také za to, že rybám nedopřejí životní prostor podle jejich potřeby. Chtějí totiž především, aby vyšší počet ryb na jednom místě převážil ztráty způsobené úhynem. Ryby jsou pak v umělých vodách zmatené a narážejí do stěn nebo do sebe navzájem a způsobují si tak nepříjemná zranění. Poměrně velká ryba, jakou je třeba losos, tak stráví celý život prakticky na jednom místě. Ekologové upozorňují i na chemikálie a antibiotika, kterými se ryby na farmách krmí. A varují rovněž před nemocemi šířícími se mezi rybami i do divokých vod.

       A co tato zpráva znamená pro labužníky? Už teď je v některých zemích povinností označovat ryby prodávané na trhu také podle toho, kde byly uloveny, jestli ve volném moři či v jiném přirozeném vodním prostoru, nebo v sádce či chovném rybníku. A ryby ulovené ve volném moři jsou samozřejmě dražší než ty sádkové. Týká se to především lososů. U těch divokých se dokonce někdy musí uvést, jestli byly uloveny lodí, která se vrací do přístavu každý den, nebo lodí, která se vrací jednou týdně.