Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

9. července 2015

Dernier Cri



Dnes si vás dovolím upozornit na několik žhavých novinek ze sousedního Německa. Vynikající mladý šéfkuchař Kevin Fehling otevřel právě v Hamburku (v přístavní čtvrti) svou novou restauraci s unikátním konceptem. Podnik se jmenuje The Table a unikátní je mimo jiné tím, že všichni hosté sedí u jediného obrovského stolu. Vejde se jich tam více než dvacet. Stůl je vyšší o deset centimetrů než běžné stoly. Kevin se chlubí, že díky jeho konceptu se setkávají a seznamují labužníci, kteří by jinak zůstali bez kontaktu. Fehling navazuje na styl Chef´s table, který nabízejí některé špičkové restaurace a špičkoví šéfkuchaři: v tomto případě je jeden nevelký stůl pro hosty umístěn přímo v kuchyni.
         Manželka nejznámějšího německého gurmet-kritika Wolframa Siebecka žila 40 let v ústraní a své názory nepublikovala. Nyní se však Barbara rozhodla vydat vlastní knihu. Jmenuje se Die Siebeck Unterwegs mit ihm (Siebecková na cestách s ním). Vtipný text je doplněn fotkami z Polaroidu, které autorka pořizovala během soukromého života s obávaným kritikem.
         Na internetu se objevila nová webová stránka www.mylittleparis.com, která radí německým labužníkům, kam zajít v Paříži na oběd, na večeři, na sklenku vína nebo do baru. Tipy jsou uvedeny s adresami a dalšími podrobnostmi.
         Jeden z nejprestižnějších světových labužnických magazínů, německý Der Feinschmecker, slaví právě slavné výročí: uběhlo 40 let od vydání prvního čísla. Časopis vychází každý měsíc a jeho hodnocení je v Německu považováno za zásadnější než hodnocení Michelin.
         Populární německý filosof a novinář Alexander Grau prohlásil v interview pro časopis Cicero, že „v podstatě není veganismus nic jiného, než bizarní směs blahobytné dekadence a hypermoralismu.“