Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

16. července 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je vyhlášení výsledků akce, kterou každoročně na konci června pořádá časopis Euro. Divize Euro E15 z vydavatelství Mladá fronta vydalo opět tištěný speciál nazvaný Top restaurace 2015. Tato publikace vyšla už po deváté a je věnována nejlepším restauracím v Česku. Nezávislá porota složená většinou z novinářů, specializujících se na gastronomii, dala nejvyšší (absolutní) ocenění restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, která se už po několikáté stala vítězem tohoto žebříčku. Šéfredaktor týdeníku Euro Michal Půr potvrdil, že La Degustation v čele s šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem získala na desetistupňové škále od všech porotců nejvyšší možný počet deseti bodů, jako jediná ze všech hodnocených restaurací. Loni byla nejlepší restaurací vyhlášena pražská Le Terroir s šéfkuchařem Janem Punčochářem, ta však letos ukončuje provoz a proto se do pořadí nedostala.  Jan Punčochář se stal mezitím šéfkuchařem pražské restaurace Grand Cru a umístil se ihned na předním místech žebříčku. Vítězství v kategorii evropská kuchyně si odnáší restaurant Story z pražských Petřin. Těsně za ním skončil další nováček ročenky Pot-au-feu s šéfkuchařem Janem Kracíkem. Nejlepším podnikem mimo českou metropoli je brněnská Simplé. V kategorii světové kuchyně zvítězila opět restaurace Angličana Paula Daye nazvaná Sansho. V kategorii barů obhájil loňské vítězství bar Hemingway. Jen těsně za ním se umístil bar L’Fleur. Nejlepší kavárnou pak byla vyhlášena pražská Ema Espresso Bar.