Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

2. července 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou nejen u nás, ale v podstatě i v celé Evropě je konec chřestové sezony a začátek sezony třešňové. Funguje to především v Německu, kde všichni znají heslo „Kirschen rot, Spargel tot!“ Neboli: „Když červenají třešně, umírá chřest.“ Platí to především o chřestu bílém, leč i ten zelený už skomírá. Ještě v červenci se může leckde objevovat chřest divoký, tenké zelené stvoly velmi chutné a o něco pikantnější než stvoly chřestu pěstovaného. Divoký chřest roste od konce dubna například v Chorvatsku (tam se mu říká Šparoga), ale také v Itálii nebo na Mallorce.  Používají se měkké části mladých rostlin, jen se zlehka ovaří a přidávají se do salátů, podávají se s vejci nebo v polévce. Chorvatskou specialitou je fritaja od šparoga (chřest s vejci) a Chorvati tuto lahůdku milují. Divoký chřest je také léčivá bylina, doporučuje se pro léčbu močových problémů. Pokud jde o třešně, měl by být letos v Česku rok docela úspěšný. Bohužel velmi mnoho stromů zůstává neočesaných, to je velká škoda. I sbírané třešně (dokonce i mírně poničené) se dají použít, například k přípravě hmoty, z níž se pálí skvělá třešňovice.