Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

18. června 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o opětovném objevu salmonely v kuřecím mase dováženém z Polska. Státní veterinární správa (SVS) oznámila v úterý, že tři tuny kuřecího masa dovezeného z Polska, které byly v prodeji na pultech řetězců Tesco a COOP, ale které prodávala i firma MP Krásno, obsahovaly bakterie salmonely. Přítomnost patogenních mikroorganismů potvrdily v závěru minulého týdne laboratorní testy státního veterinárního ústavu.  Datum spotřeby tohoto kuřecího masa bylo sice už prošlé (do 7. června), takže už by nemělo být na pultech, avšak podle veterinářů se může ještě stát, že ho někdo má doma v mrazničce. Proto je bezpodmínečně nutné zkontrolovat si mrazáky, jestli se tam něco podobného nevyskytuje.            
         Balíčky jsou označené jako Kuře bez drobů, sk. A, čerstvá drůbež (Kurczak schlodzony świeźy, Klasa A PN-A-86520, Kurča chladené, čerstvá hydina), číslo šarže je 3.6.2015 a datum spotřeby 7. června. Jako výrobce je uveden TWIST Sp. z o.o., 44-210 Rybnik, ul. Pod Lasem 79, Polsko. 

        Salmonela byla v polském kuřecím mase objevena už v dubnu, je to tedy v krátké době druhý případ. Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění - salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.