Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

4. června 2015

Dernier Cri



Žhavou pražskou novinkou tohoto týdne je boj o farmářská tržiště. Mnoho let trvalo, než si veřejnost zvykla na tuto novou prezentaci kvalitních a čerstvých potravin, prodávaných často přímo chovateli, pěstiteli a výrobci. Některá tržiště (jako například Náplavka, Jiřák a Karlín) si získala opravdu velkou popularitu a byla obrovským přínosem do pražské nabídky. Nyní však se zastupitelé městských částí začali domnívat, že mohou na těchto trzích vydělat víc, než doposud. A začínají přesunovat, vyhlašovat výběrová řízení a komplikovat situaci. Zkušení otganizátoři (jako například Jiří a Šárka Sedláčkovi) jsou donuceni bojovat o svá stanoviště. Přitom právě tito zkušení organizátoři popularitu farmářských trhů způsobili, oni po mnoha letech vyzkoušeli všechny možnosti, našli poctivé prodejce a ideální místa. Každá změna přinese s určitostí pokles kvality. Přijdou nová organizátoři, kterým půjde pouze o zisk a z neznalosti budou dávat prostor i prodejcům, jejichž zboží nemá „farmářskou“ úroveň. Jedním z dílčích problémů je rovněž snaha o přesunutí tržiště Náplavka. Zatím fungovalo pět let velmi úspěšně poblíž Palackého mostu. Úřady je však chtějí přesunout do menší a odlehlejší části náplavky, případně až za železniční most. Od roku 2015 má farmářské tržiště u Palacého mostu ustoupit jiným akcím, ačkoliv slouží veřejnosti už pět let a postupně se stalo místem, kam chodí ráda celá Praha. Odsun trhu do zadní a úzké části náplavky v důsledku zhorší dosavadní trh a podmínky i pro nás, návštěvníky trhu. Vznikla tedy petice (www.petice-naplavka.cz), která žádá zachování dosavadního místa. Odsunem do menších a užších míst by se určitě zmenšil počet farmářů, kteří jsou na Náplavku zvyklí jezdit. Farmářský trh se zde koná pouze v sobotu od 8:00–16:00 a proto nebrání dalšímu libovolnému využití tohoto místa v jinou dobu a jiné dny. Nové akce se rovněž nemusí nutně konat právě v sobotu namísto trhů, ale mohou se konat také v jiné dny nebo na jiných, dnes volných místech náplavky. Společnost Archetyp provizorně přesunuje tržiště do prostor Výstaviště, hned za hlavní bránou. Už v tuto sobotu 6.6. od 8:00 do 14:00 se zde bude prodávat především čerstvá zelenina - právě dozrávají různé druhy jahod, k mání budou i rané třešně nebo český chřest, také výborné sýry, jogurty, tvaroh, máslo, žitný chléb či celozrnné pečivo, vyzrálé hovězí nebo kvalitní zvěřinové uzeniny a spousty dalších dobrot.