Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

30. dubna 2015

Dernier Cri










Žhavou novinkou tohoto týdne je otevření prodejny Mozzarellart v Bělehradské ulici na Vinohradech. Mladý italský manželský pár Marko a Tiziana vyrábějí už několik měsíců v Nuslích „pravou nuselskou mozzarellu“ z českého mléka (farma Poláčkových ve středních Čechách) a bez jakýchkoli konzervantů. Každý den je na pultu čerstvý sýr ve formě klasického bochánku nebo stracciatelly (sýrové nudličky naložené ve smetaně), je zde také populární „uzlík“ nebo  „burrata“ - mozzarellový měšec naplněný smetanou. Mozzarella uchovaná v přineseném nálevu se dá jíst i čtvrtý den. A je zde ještě varianta Caciotta: sýr mírně uzrálý, s tvrdší krustou. Ingredience jsou ve všech případech velmi prosté: sto procent mléka, sůl a voda. Nic víc. Po sýru Gran Moravia, který je variantou parmezánu a který z výrobny Orerro v Litovli vyvážejí úspěšně do italských obchodů, je nuselská mozzarella dalším důkazem, že kvalita vydělává.