Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

19. března 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou pro Pražany je otevření francouzské prodejny francouzského chleba a pečiva přímo v centru města, v Myslíkově ulici 22. Prodejna se jmenuje La Petite France Boulangerie a labužníci, kteří rádi chodí do pražských restaurací La Gare nebo Les Moules jistě vědí, že majitelé nové pekárny jsou úzce zpřízněni s těmito oblíbenými podniky. Pekárna v Lahovicích se snaží péct „nejchutnější prémiové pečivo pro náročné zákazníky v duchu francouzské pekařské tradice“ a hrdě prohlašuje: „Jsme jediná tradiční francouzská pekárna v Praze – a pravděpodobně i v celé České republice! Milujeme a obdivujeme francouzskou gastronomii. Francie je naším trvalým zdrojem inspirace. Založili jsme naši pekárnu v dubnu 2011. Francouzské kulinářství nás fascinuje již od roku 2004. Jezdili jsme do Francie po vinařstvích, degustovali víno i sýry, až jsme si jednou uvědomili, že právě chléb je základem života – a začali jsme čerpat první zkušenosti od místních pekařů ve Francii. Naši klíčoví pracovníci byli zaškoleni ve Francii, v oblasti Alsasko. Známe a ctíme francouzské tradice v pekařském řemesle, zamilovali jsme si také kolorit trhů...“ Majitelé brojí proti současným tendencím „zlevnit“ výrobu pečiva tím, že se pečivo tzv. recykluje, tedy že se ztvrdlé pečivo ze supermarketů vrací do výroby a to znamená přítomnost toxinů a plísní v pečivu. Preferují vždy čerstvé a nerozmražené pečivo bez polotovarů. Každou noc se peče čerstvé zboží a veze se do Prahy. Na pultech je alpský horský chléb, kváskový chléb, kukuřičný chléb, olivový chléb, škvarkový chléb, žitný chléb, pravé bagety, cereální a toastový chléb, ciabatta, tři druhy croissantů a různé sladkosti jako muffiny apod.